Pátek, 19. dubna 2024

Pneumatický transport sypkých materiálů

Zelené střechy - pojem, který se již vžil do povědomí odborné i laické veřejnosti.
Pneumatický transport sypkých materiálů
Technicky je dnes možné vytvořit vegetační pokryv na ploché střeše od jednoduchého přístřešku až po panelák.

Technologie přitížení plochých střech říčními oblázky (tzv. kačírkem), jak je to běžné v cizině, se začíná rozšiřovat i u nás. Střecha takto přikrytá trpí méně osvitem a hydroizolace je méně namáhána náhlými změnami teplot. Odtokový systém je navíc částečně ochráněn před znečištěním a zčásti je i zpomalen odtok vod při přívalovém dešti, o ochraně před mechanickým poškozením svrchního pláště ani nemluvě.

ZELENÉ STŘECHY

U zelených střech jsou tyto výhody ještě znásobeny -od filozofického rozměru -to co jsme zastavěli, může být přírodě zase vráceno -po výrazný estetický dopad při pohledu shora. Při vytvoření pochozích ploch mezi vegetací je možno využívat zelené střechy jako klidná pobytová místa. Výrazný je i přínos ekologický -střechy dýchají, pomalu uvolňují vlhkost, odtok je pomalý, střecha se nepřehřívá, nestoupá nad ní teplý vzduch s prachem, jak je tomu při horkých dnech u nezakrytých střech. Vegetační souvrství může být velmi nízké, tj. pět až deset cm u tzv. extenzivních střech, ale i 20 cm a více, kdy je na střeše možno vytvořit zahradu s trávou, keři a dokonce stromy. Limitujícím faktorem je únosnost střechy a pak skutečnost, že je nutno na ni dopravit velké množství substrátu - zeminy.

MANIPULACE JE OBTÍŽNÁ

Transport velkého objemu materiálu na střechu běžnými stavebními stroji byl doposud často velmi obtížný -setkává se s velkými technickými, časovými i finančními problémy. Doprava jeřáby v multivacích nebo kontejnerech není všude možná, korečkové výtahy a zdviže vyžadují také mnoho ruční manipulace. Často je dosud materiál vynášen ručně v pytlích. Pneumatická doprava nebyla u nás doposud možná, poněvadž nebyly na trhu k dispozici stroje, které by byly schopny tuto operaci realizovat. Dnes se tato situace mění.

SPECIÁLNÍ STROJ

Firma Josef Paclt -PATOK provozuje stroj - tzv. MEGAFUKAR, který umožňuje vyfoukávání suchých sypkých materiálů o různých zrnitostech - od prachovitých a drobnozrnných (popílek, písek, štěrk) až po výše zmíněný kačírek. Jedná se o cisternové zařízení s instalovaným vysoce výkonným dmychadlem (o výkonu 8000 m3 vzduchu/hod.) a důmyslným regulačním systémem pro pneumatickou dopravu materiálů. Je dále osazeno druhým (hydraulicky poháněným) agregátem pro dopravu jemnozrnných materiálů. Pracovní kapacita cisterny činí 10 m3 a umožňuje též dopravu materiálu v hermeticky uzavřené cisterně z místa odběru přímo do místa jeho použití. Dopravní cestu tvoří hadice, její délka může být mnoho desítek metrů a dopravní výška i přes 10 metrů. Během jediné operace dochází nejen k transportu materiálu do prostoru střechy, ale zároveň i k jeho distribuci do požadované vrstvy dle projektu.

Stroj je univerzální - mimo funkce vyfukování má i funkci odsávání, což umožňuje nakládku či výměnu materiálu. Dále slouží také k odsávání tekutých materiálů a kalů. Vysoký výkon stroje opět umožňuje pneumatické sání a tudíž není ani u kalů omezen sací hloubkou 10 metrů.

ZKOUŠKA POTVRDILA FUNKČNOST

V listopadu 2004 proběhla na území Prahy provozní zkouška, jejímž obsahem byla doprava nehomogenního substrátu o nerovnoměrné zrnitosti na vzdálenost 50 m, s převýšením 20 m. Výsledek zkoušky ukázal, že pneumatická doprava i takovéhoto materiálu a do této výšky je technicky možná. Omezujícím faktorem se však ukázala nadměrná vlhkost substrátu, jejímž následkem docházelo k jeho ulpívání na vnitřních stěnách cisterny, což celou operaci zásadním způsobem zpomalovalo. Nicméně suché materiály s menším podílem prachových částí namíchaných substrátů s optimální vlhkostí (pod hranicí lepivosti) se manipulují dobře, doprava suchých písků či štěrku není pro tento stroj už žádným problémem. Jeho pracovní výkon a minimální čas přípravy umožňuje i rychlé provedení prací, navíc při zajímavých jednotkových cenách.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů