Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Policisté pátrají po vinících několika požárů nádob na odpadky v Olomouci. V úterý vpodvečer zahořel závěsný plastový odpadkový koš na rohu ulic Masarykova a Neumannova. Podle vyšetřovatele hasičů nádoba pravděpodobně vzplála od odhozeného nedopalku cigarety. "Podruhé vyjížděli hasiči v noci na včerejšek do Pionýrské ulice, kde hořely tři plastové kontejnery na komunální odpad,"uvedla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová s tím, že tentokrát oheň založil někdo úmyslně. Policie oba případy šetří pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci.

O povolení dovozu odpadů z Německa do liberecké spalovny bude rozhodovat soud. Německá společnost Münchner Recycling, která o povolení žádala, totiž zažalovala ministra životního prostředí Libora Ambrozka za to, že dovoz zamítl. Firma se domáhá přezkoumání verdiktu, protože podle ní odporuje české legislativě i evropským předpisům o nakládání s odpady, napsalo Právo ve své liberecké příloze. "Podle pana ministra se v daném případě nepochybně jedná o dovoz odpadu za účelem odstranění. A ten je podle zákona o odpadech zakázán," řekla deníku mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Evropská komise schválila bez jakýchkoliv dalších podmínek alokační plán České republiky na období 2005-2007. V rámci jednání s Komisí česká strana nakonec přistoupila na snížení ročních emisí v rámci alokačního plánu na 96,7 mil. tun CO2. Alokační plán se v České republice bude dotýkat 436 zdrojů znečištění.

Evropská komise zahájila oficiální kroky proti třem členským státům (Lucemburk, Malta, Polsko), které jí nepředávají stanovené statistické údaje o emisích skleníkových plynů. Členské státy mají takovéto informace poskytnout Komisi vždy do 15. ledna daného roku za rok předcházející. Komise na základě těchto statistik sleduje plnění závazků vyplývajících z Kjótského protokolu. Informační povinnost se vztahuje na 6 skleníkových plynů včetně oxidu uhličitého a oxidů síry.

JIHLAVA Na Českomoravské vrchovině rostou nejstarší stromy v Česku. Podle Bohumila Reše z Agentury ochrany přírody a krajiny k nim mj. patří Karlova lípa v Klokočově či Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou. Věk nejstarších lze jen nepřesně odhadovat, pohybuje se asi od 600 do 800 let. Z Vysočiny je v ústředním seznamu zaznamenáno téměř 400 památných stromů.

Evropský parlament definitivně schválil směrnici, jež má zaručit, aby při vývoji a výrobě elektrických přístrojů byla brána více v potaz ekologická hlediska. Cílem je omezit spotřebu elektřiny a další negativní dopady provozu těchto přístrojů na životní prostředí.
Jakmile členské státy převedou směrnici do národního práva, vypracuje Evropská komise přesné ekologické požadavky pro jednotlivé druhy přístrojů. Typickým příkladem je stanovení spotřeby elektřiny, vody či pracího prášku pro pračky, jež by se pak stalo právně závazným pro všechny jejich výrobce a dovozce. Komise však nebude nic připravovat, pokud se průmysl na evropské úrovni dohodne na vlastních pravidlech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů