Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zemědělci mají letos získat dotace přesahující 34 miliardy korun, z toho 19 miliard má přijít z Bruselu. O tom, kam peníze půjdou, do značné míry rozhodne osoba a názory ministra.
Pokud křeslo zůstane ČSSD, zemědělská politika se změní jen minimálně. Tím spíše, zůstane-li nakonec ve funkci Grossův kritik ministr Palas.
Změna politiky by se dala čekat jen ve chvíli, kdy by na úřadu měli větší vliv lidovci. Ti chtějí víc dotací do ekologického zemědělství, podporu bionafty, biolihu či energetické využití biomasy.
Bez ohledu na politickou příslušnost čekají ale nového ministra zemědělství dva aktuální problémy: krize v odbytu obilí a hrozící sankce vůči Česku za nedodržování pravidel regulace trhu.

Na osm let a čtyři měsíce do vězení poslal v pondělí soud v Los Angeles ekologického aktivistu, který v rámci boje za čisté ovzduší zničil nebo poškodil asi 125 aut. Čtyřiadvacetiletý William Cottrell musí rovněž zaplatit pokutu ve výši 3,5 miliónu dolarů, napsala agentura AFP. Studenta fyziky Cottrella zadržela policie vloni. Aktivista se přiznal, že zapaloval nebo jinak ničil auta v oblasti Los Angeles.

Mikulov - Původní naučnou stezku Děvín obnovila po téměř třiceti letech správa Chráněné krajinné oblasti Pálava spolu s Centrem ekologické výchovy Pálava.
Na 18 informačních panelech návštěvníci najdou informace o Národní přírodní rezervaci Děvín -Kotel - Soutěska, která je jednou z nejcennějších v republice a současně nejnavštěvovanějším územím pálavské chráněné oblasti.
"Úkolem stezky je co nejpřitažlivější formou ukázat turistům krásy a vzácnosti Pálavy," uvedla při slavnostním otevření vedoucí Centra ekologické výchovy Pálava Eva Řezáčová. Obnova stezky, která obsahuje trasy v celkové délce zhruba jedenácti kilometrů, si vyžádala půl milionu korun.

Více než polovina manažerů nejvýznamnějších evropských podniků se obává, že pokud Spojené státy neschválí Kjótský protokol, pro Evropu to bude znamenat konkurenční nevýhodu. Evropa totiž bude podnikat podle přísnějších pravidel, takže se dá očekávat, že náklady společností stoupnou. Vedle USA, které se k protokolu nepřipojily, však má výjimku také Čína a Indie, přičemž Čína nyní produkuje zhruba 15 procent světových emisí a Indie šest procent. Důsledkem vyšších nákladů může být tlak na přemísťování výroby do levnějších regionů, kde není ochrana přírody tak striktní, a tedy posilování výroby v zemích, které již dnes produkují značnou část světových emisí skleníkových plynů.

Připravuje se novela zákona o ochraně a využití nerostného bohatství, která zavádí nový systém plateb úhrad z dobývacích prostorů. Cílem je znevýhodnit těžbu na území se zvýšenou ochranou či zvýhodňovat technologii těžby, která je šetrnější k životnímu prostředí.
Změna by měla nastat například u plateb za plošný rozsah těžební činnosti. V současnosti se platí 10 000 korun za kilometr čtvereční, podle novely by se tato částka měla platit za hektar, což by mělo přispět ke zrychlené sanaci a rekultivaci krajiny. Změnit by se měly také vazby na stavební a horní zákon u jednotlivých komodit - nyní se například kaolin a keramické suroviny těží podle horního zákona a štěrky a písky podle stavebního zákona.

Časopis New Scientist upozornil, že emise skleníkových plynů z velkých vodních nádrží mohou být značné a měly by se započítávat do celkových národních statistik emisí.
Z přehrad se uvolňuje nezanedbatelné množství oxidu uhličitého a metanu. Jejich objem se u jednotlivých přehrad liší, může však být větší než emise z elektráren na fosilní paliva (zejména v teplejších oblastech). Skleníkové plyny pocházejí z uhlíku ze stromů a rostlin, které zůstaly pod vodou po zaplavení území a pomalu se rozkládají. Trvalým zdrojem, který dodává pod hladinu uhlík, je padající listí a rostliny na hranici souše a vody. Rozkladem vzniká metan, který se uvolňuje v turbínách vodní elektrárny.. Metan je považován za přibližně dvacetkrát nebezpečnější skleníkový plyn, než je oxid uhličitý.
Započítání emisí z přehrad (uvažuje se o prvních deseti letech provozu) by výrazně zvýšilo celkový úhrn emisí u tropických zemí. Například u Brazílie by nárůst zřejmě dosáhl až sedm procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů