Úterý, 23. dubna 2024

Trh a ochrana přírody už spolu fungují

Trh a ochrana přírody už spolu fungují
Dosavadní zkušenosti z různých míst ve světě dokládají, že tržní postupy v ochraně životního prostředí mohou fungovat. Ukazuje se to třeba při snižování emisí síry, ochraně mokřadů a v podpoře obnovitelných zdrojů energie ve Spojených státech nebo při čištění řeky Hunter v Austrálii.

Oxidy síry
Princip je blízký kjótskému systému. Američané si vytkli cíl snížit do roku 2010 množství emisí oxidu siřičitého na úroveň deset miliónů tun, tedy nižší, než byla v roce 1980. Na každou tunu musí mít firmy obchodovatelné povolenky. Už během prvního roku obchodování klesly díky tomuto systému emise oxidu siřičitého ve Spojených státech téměř o tři milióny tun.

Obnovitelné zdroje
Bývalý guvernér Texasu, nynější prezident George Bush, podepsal v roce 1999 zákon, který stanoví cíl pro využívání obnovitelné energie v tomto americkém státě. Do roku 2009 má Texas produkovat dva tisíce megawattů ekologicky čisté energie. Velké energetické firmy musí shromáždit určitý počet vládou vydávaných kreditů za výrobu obnovitelné energie.
Tyto kredity jsou obchodovatelné a firmy, které je nezískají, mohou nakoupit u těch, které cíl překročily. Systém je velmi úspěšný. Ze státu s nejnižším podílem obnovitelné energie se Texas vypracoval na nejúspěšnější v USA.

Čištění řeky Hunter
V údolí australské řeky Hunter se soustředí těžební průmysl, elektrárny a další zařízení. Do řeky vypouštěly tolik soli, že v ní nemohly žít ryby a krachovali farmáři v okolí. Vláda v roce 2002 zavedla Obchodní systém na odsolení řeky Hunter. Firmám přiděluje množství soli, které mohou vypouštět.
Firmy, které jsou součástí systému, obchodují s povolenkami přes internet čtyřiadvacet hodin denně. Nabízejí se i na veřejné aukci. Systém má zatím úspěch. Kvalita vody se podle vědců dramaticky zlepšila.

Ochrana mokřadů
V roce 1972 schválil americký Kongres zákon, který má chránit před zkázou mokřady s mnoha druhy živočichů a rostlin. Mohou se poškodit či zničit pouze v případě, že firma škodu nahradí vytvořením či obnovou mokřadu jinde. Firmy si právo na mokřady kupují a jiné se specializují na to, že nabízejí náhradní projekty.
Cena za zničení hektaru mokřadu se tímto způsobem ustálila na téměř stu tisících dolarů. Trh má roční objem kolem miliardy dolarů a celková plocha mokřadů roste.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů