Čtvrtek, 28. března 2024

"Zelený" dům pro premiéra

"Zelený" dům pro premiéra
TOKIO Japonci demonstrují svůj vztah k ekologii i na rezidenci premiéra. Budova využívá k výrobě elektrické energie jako první na světě palivové články.
Tři roky trvající renovace změnila cihlovou stavbu z roku 1929 v hypermoderní komplex, kde je vstřícnost k životnímu prostředí na prvním místě. Přestavba přišla na osm miliard a 600 milionů jenů (kolem dvou miliard korun), informuje japonský list Asahi Shimbun.
Budova je brána jako symbol japonského úsilí omezit emise skleníkových plynů. Rezidence je vybavena malou větrnou elektrárnou, solárními panely, které pokrývají celou střechu.
Nejdůležitější inovací ovšem je využití palivových článků k výrobě elektřiny. Jde o světovou premiéru využití takového zdroje v budově. Palivové články využívají k výrobě elektřiny chemickou reakci, při které dochází ke slučování vodíku a kyslíku. Zatímco kyslík je odebírán přímo ze vzduchu, vodík se získává z plynného paliva přiváděného potrubím.
K sídlu jsou připojeny dvě jednotky, dodávající celkem dva kilowatty elektrické energie. Současně slouží i k ohřevu užitkové vody. Ekologický přínos spočívá především ve snížení emisí oxidu uhličitého.
Při zkouškách tohoto zařízení v japonských domácnostech klesla celková spotřeba jedné bytové jednotky o 20 procent.
Nový zdroj energie nevyužije jen premiér: společnost Tokio Gas hodlá do března umístit kolem 200 těchto zařízení.
Japonští stavbaři si nárokují ještě další světové prvenství. Dvacet tisíc tun vážící rezidenci přesunuli z původního místa o padesát metrů. Podle britského deníku Guardian je to nejtěžší budova, která kdy byla přestěhována. Pro srovnání dodejme, že mostecký kostel Panny Marie vážil jen polovinu, zato ale ujel přes osm set metrů.
Přestože je renovovaná budova prošpikována moderní technologií, najde se i dost připomínek pohnuté minulosti. V prostorách rezidence byl zavražděn premiér Tsujoši Inukai. V cihlových zdech jsou prý stále patrné díry po kulkách, které vypálili spiklenci při pokusu o puč v roce 1936.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů