Čtvrtek, 28. března 2024

Děti Země děkují všem, kteří přispěli na pokutu Petru Otáskovi

Děti Země děkují všem, kteří přispěli na pokutu Petru Otáskovi

Plzeňská pobočka Dětí Země bude již dnes moci zaplatit padesátitisícovou pokutu Petru Otáskovi i dvacetitisícové náklady řízení, a to díky příspěvkům jednotlivých dárců i občanských sdružení.

Děti Země – Plzeň se před měsícem obrátily na veřejnost s mimořádnou prosbou o finanční příspěvek. Vrchní soud totiž pobočku odsoudil k zaplacení padesátitisícové pokuty Petru Otáskovi za to, že v roce 2001 jejich tehdejší člen Vít Roušal v dopise sdělovacím prostředkům a zastupitelům uvedl tvrzení o bývalém členství Petra Otáska v Lidových milicích, které se pak před soudem nepodařilo prokázat.

Nyní již Děti Země mohou pokutu zaplatit. “Během relativně krátké doby se podařilo celou částku shromáždit,” říká Martin Hyťha z Dětí Země. “Ukázala se solidarita veřejnosti i dalších občanských sdružení - reakce na naši výzvu byla jednoduše skvělá. Všem, kteří nám na pokutu přispěli, chceme moc poděkovat.”

Děti Země musí kromě padesátitisícové pokuty zaplatit ještě náklady řízení protistraně a soudní poplatky ve výši necelých dvaceti tisíc korun. Na transparentním účtu se sešlo přes 63 tisíc korun, zbytek vybrali aktivisté od příznivců v hotovosti.

“Mrzí nás některé výroky Petra Otáska v tisku, podle kterých jsme měli prodat pozemky v plánované trase dálnice D11 u Hradce Králové. Nikdo z plzeňské pobočky tam žádné pozemky nevlastní,” vysvětluje Martin Hyťha. “Nedokážu si představit, že bychom nějaké cizí lidi přesvědčovali, aby prodali své pozemky a darovali nám utržené peníze.” 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země - Plzeň: 377 240 772

Vít Roušal, bývalý vedoucí Dětí Země - Plzeň: 602 554 439
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů