Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Již více než 5000 lidí muselo být evakuováno kvůli záplavám na jihovýchodě Rumunska, kde se po vydatných deštích rozvodnily místní řeky.
Stovky vesničanů jsou v zaplavených obcích nadále odříznuty od světa. Agentura Rompres včera uvedla, že záplavy, které postihly zejména župy Arad, Caraš-Severin, Mehedinti a Timiš, jsou největší v regionu za posledních sto let.
Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že hodnota materiálních škod je mimořádně velká, ale zatím nebyla přesně vyčíslena.

Vedení města Mladá Boleslav navazuje na tradici a i pro příští období vyhlašuje grantový program na podporu zájmových aktivit a činností fyzických a právnických osob působících v oblasti využití volného času v městě Mladá Boleslav na rok 2005. Až dosud na něj bývalo jen milion korun, nyní bude k dispozici 1,5 mil. Kč. Tématické aktivity vzrostly o ekologickou výchovu a péči o životní prostředí, mezi pěti tématickými okruhy je kultura, sportovní aktivity, prevence kriminality a různé další projekty. Zájemci se mohou přihlásit v daném tématu jen dvěma projekty, to je další novinka, ovšem dva mohou být na kulturu, další dva na sport atd. Osoby i organizace se mohou přihlásit k plnění grantového programu ještě do 30. dubna 2005 na odboru školství, kultury, tělovýchovy a zdravotnictví u jeho vedoucího Mgr. Alexandra Mackeho. Podrobnější text byl po celý duben na domovské stránce města, spolu s tiskopisem přihlášky.

Problém přeshraničního transportu odpadů a nakládání s nimi byl tématem úterního jednání pracovní skupiny pro ekologii v rámci projektu Clara@eu. Ten má řešit na expertní úrovni společné problémy vládních krajů Chemnitz, Horní Franky a Karlovarského kraje a navrhovat jejich řešení. Jedním z bodů jednání byl i převoz autovraků mezi Německem a Čechami.

Mikulov - Představitelé Mikulova od myšlenky realizovat na katastru obce větrnou elektrárnu neustoupili. Navzdory tomu, že okolní radnice nabádají k opaku.
"Větrnou elektrárnu určitě chceme,"řekla rozhodně starostka Renata Lišková. Podle ní jsou přípravy ze strany investora v běhu. "Jde o územní řízení. Své si k tomu musí říci mnoho subjektů. Například ochránci přírody, Lesy České republiky i odborníci přes životní prostředí," míní starostka.
Zároveň si myslí, že výstavba větrné elektrárny na Vitišce by neměla nikomu vadit. "To je tak vzdálené od lidí, že její eventuální provoz by neměl nikoho rušit."
Mikulovští neví, jestli investorovi pozemky na Vitišce pronajmou nebo se budou podílet na zisku. Vedení obce v transakci vidí jistý zdroj příjmu. Obec pod horami žije jen z turismu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů