Sobota, 20. dubna 2024

Brno zdravé nebo špinavé město?

Jak dopadla projížďka týmu EnviWeb.cz po městě Brně s cílem zjistit prohřešky proti životnímu prostředí?
Brno zdravé nebo špinavé město?
Černé skládky v Brně jsou přes existující síť sběrných středisek stále relativně velký problém. Vznikají především v okolí kontejnerových stání jak na komunální tak i na tříděný odpad, okolí sběrných středisek, dále na přístupových cestách k chatařským a zahrádkářským lokalitám, na konci málo navštěvovaných polních cest, v okolí garáží, silničních odpočívadlech, ale bohužel i v brněnských lesích a také v okolí některých průmyslových podniků, vnitroblocích domů, dokonce v intravilánu (viz naprosto tragická situace na ul. Uhelná) a v okolí staveb.

Filosofie brněnského magistrátu spočívá v tom, že skládky do 5m3 by měly likvidovat městské části, které na tuto činnost měly obdržet neúčelovou dotaci a nad 5m3 by měl likvidovat odbor ŽP Magistrátu města Brna (pověřen je Ing.Jabůrek-tel.542174500). Ale pozor: Magistrát se hlásí jenom ke skládkám, jež jsou na pozemcích města. Ostatní plochy , které nejsou ve vlastnictví města jej nechávají poměrně netečným, někdy zahájí správní řízení nebo vyzve majitele k odstranění nepořádku.
A tak se bohužel Brno proměňuje místy postupně v poměrně špinavé město, neboť majitelé ploch na jejich údržbu často "kašlou". Enviweb uskutečnil minulý a tento týden několik projížděk po městě a zjistil následující prohřešky:

Jehnice - nepořádek u silnice v lese směrem na Vranov, zničený plot, jež chránil les před ukládáním odpadu

Medlánky - Komín - menší skládka stavební suti podél komunikace v okolí Medláneckého letiště, další nepořádek dále směrem na Bystrc

Řečkovice - nepořádek za garážemi podél tzv. svitavské radiály

Královo Pole - nepořádek a drobné skládky podél svitavské radiály naproti plaveckému stadiónu, nepořádek, odložené kusy nábytku v křoví podél hradecké radiály za budovou TELECOMU, nepořádek v keřích u tramvajového mostu do Řečkovic

Žabovřesky - nepořádek a skládky v okolí garáží na u tramvajové trati na Bystrc

Bystrc - nepořádek v okolí kontejnerů na odpad v okolí přehrady, nepořádek v okolí cesty na chatařskou kolonii Mečkov, podél cesty na Vev.Bitýšku okolo přehrady poházeny PET lahve a jiný odpad

Černovice - poházený odpad a drobné skládky podél ul. Vinohradské a v okolí nově postavené silnice na černovické terase

Tuřany - skládečka před bývalým písečníkem na ul. Jahodová

Slatina - nepořádek podél výpadovky na Vyškov, ještě horší stav na dálnici směrem k Brnu

Brno - střed - gigatická skládka na ulici Uhelná obsahující azbestocementovou krytinu, asfaltovou lepenku a jiný nebezpečný odpad.

Další "pěkná" skládka se vytváří v zahrádkářské kolonii na Červeném kopci v prostoru fotbalového hřiště v těsném sousedství mediálně proslavené recyklační deponie fy Thermoservis.

Zajímavé také je, že podle sdělení z některých MČ, blokové čištění někdy nejde ruku v ruce s úklidem trávníků. Takže sice máme uklizenou vozovku a chodník, ale okolní plochy jsou plné odpadků. Nestálo by nad tím trochu zamyslet?

Což také se zaměřit na kontrolu přeplňování popelnic a případně posílit jejich počet? Naprostým šampiónem v přeplňování popelnic jsou občané na části ulice Botanická. Několik dní před svozem odpadku se zde objevuje v okolí popelnic všechno možné, popelnice přetékají odpadem a ulice je špinavá několik dní po blokovém čištění.

V ulicích se s jarem objevili opět rozsévači různých letáčků za stěrače aut, jejich aktivita dosáhla zřejmě vrcholu při veletrhu IBF jež proběhl minulý týden. Protože většina motoristů si nechce vozit odpad ve svém autě domů, hodí prostě leták většinou na ulici. Nestálo by za to upravit městkou vyhlášku o čistotě a umisťování letáků za stěrače činnost zakázat? Město by zaručeně bylo o něco čistější.

Zajímavý byl pohled na osud letáčků magistrátu a fy SAKO, které měly občany upozornit na platbu poplatku. Několik se jich místo toho válelo pohozených na vozovce Mášova a Mezírka! Bylo by asi dobré si ze strany zadavatele této služby zkontrolovat, zda letáky končí ve schránce nebo někde jinde. Což tak využít k propagaci tříděného sběru velkoplošnou reklamu na prostředcích MHD jako to udělali v Plzni?

Několik fotografií








ZDROJ: EnviWeb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů