Pátek, 19. dubna 2024

Ministr jmenován

Ministr jmenován

Premiér Paroubek uvedl do funkce ministra Ambrozka


Předseda vlády ing. Jiří Paroubek dnes odpoledne oficiálně uvedl do funkce ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka. Sešel se při té příležitosti rovněž s vedením Ministerstva životního prostředí a jeho resortních organizací.

Premiér vyslechl informace o aktuálních problémech, které resort životního prostředí řeší, a které jej v následujících měsících čekají. Intenzivně se zajímal o některé konkrétní otázky, například o problematiku klimatických změn a obchodování s povolenkami na emise CO2, Státní fond životního prostředí nebo čištění odpadních vod.

Libor Ambrozek se narodil 2. 8. 1966 v Hodoníně. Zde také vystudoval gymnázium. V letech 1984 – 1989 studoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze systematickou biologii. Po studiích pracoval jako přírodovědec v Masarykově muzeu Hodonín. V roce 1991 nastoupil na referát životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně. V roce 1996 absolvoval stáž na ministerstvu životního prostředí.

Od roku 1990 je Libor Ambrozek členem KDU-ČSL. V červnu 1992 byl zvolen výkonným místopředsedou moravskoslezské zemské (od roku 1995 krajské) organizace KDU-ČSL. Na podzim 2003 byl zvolen místopředsedou strany. Této funkce se vzdal 19. dubna 2005.

Od roku 1996 je členem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde pracoval ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí až do svého jmenování ministrem (v letech 1996-8 působil také v zemědělském výboru sněmovny). V roce 1996 se stal členem a od roku 1998 do svého jmenování ministrem byl předsedou Rady Státního fondu životního prostředí. Do funkce ministra životního prostředí byl poprvé uveden 17. července 2002 premiérem Vladimírem Špidlou. Funkci ministra životního prostředí zastával rovněž ve vládě Stanislava Grosse od srpna 2004 do dubna 2005. V pondělí 25. dubna byl prezidentem Václavem Klausem jmenován ministrem životního prostředí ve vládě vedené Jiřím Paroubkem, který ho dnes oficiálně uvedl do funkce.

Libor Ambrozek působí aktivně v oblasti ochrany přírody a životního prostředí. Zastával několik neplacených funkcí v neziskových ekologických organizacích a byl rovněž předsedou největší nevládní organizace působící v této oblasti - Českého svazu ochránců přírody. Všech těchto funkcí se po svém jmenováním ministrem v červenci 2002 vzdal.

Libor Ambrozek je ženatý, manželka Monika je absolventkou PřF UK v Praze. V únoru 2002 se mu narodila dcera Magdalena, v březnu 2004 druhá dcera Markéta.

Praha,27.4.2005

ZDROJ:www.env.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů