Pátek, 29. března 2024

Ambrozek chce, aby vláda projednala ekologickou daňovou reformu

Ambrozek chce, aby vláda projednala ekologickou daňovou reformu

PRAHA -- Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) chce, aby staronová vláda sociálních demokratů, lidovců a unionistů projednala koncepci rozpočtově neutrální ekologické daňové reformy. Její návrh nyní zpracovává tým specialistů ve spolupráci s ministerstvem financí. V roce, který zbývá do voleb, by kabinet podle jeho názoru měl připravit také program podpory alternativních paliv v dopravě.

Ambrozek je prvním ministrem z původní vlády sociálního demokrata Stanislava Grosse, kterého nový premiér Jiří Paroubek (ČSSD) uvedl do úřadu. Učinil tak dnes v podvečer.

Do dnešního odpoledne stihl nový ministerský předseda představit na jejich úřadech čtyři nováčky kabinetu. Nyní ho čekají návštěvy už zavedených ministrů, jejich úřady bude postupně navštěvovat do pondělního večera.

Teze, které chce Ambrozek prosadit v novém kabinetu, vycházejí z programových priorit staré vlády. Vedle daňové reformy a podpory alternativních paliv tak podle mluvčí úřadu Karolíny Šůlové nebude v novém programovém prohlášení chybět ani to, že vláda zachová současnou úroveň občanských práv v oblasti životního prostředí a bude i nadále v praxi uplatňovat principy Aarhusské úmluvy o účasti veřejnosti na rozhodování o životním prostředí.

"Vláda by se měla také zavázat, že vytvoří podmínky pro kvalitní péči o soustavu chráněných území evropské sítě chráněných území Natura 2000," řekla Šůlová. V programu Paroubkova týmu by se podle ní měly objevit i další ekologické priority, jejich přesné formulace se ještě hledají.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů