Středa, 17. dubna 2024

10 eko-omylů prezidenta Klause

Na oficiálních webových stránkách hlavy státu www.hrad.cz/cz  byla dne 27.4.2005 publikována tisková zpráva obsahující důvody odmítnutí podpisu pana prezidenta pod zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.
10 eko-omylů prezidenta Klause

Prezident současně zákon nevetoval. Zákon vyjde ve sbírce zákonu a bude účinný.

Pan prezident nicméně založil své rozhodnutí na věcně nesprávném zhodnocení situace. Ve zdůvodnění se dopustil celkem deseti ekologických a ekonomických (eko-) omylů:

1)      Zlobí se, že zákon jde nad rámec směrnice, přitom závazek podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2010 sám podepsal ve Smlouvě o přistoupení ČR k EU.

2)      Kárá autory, že podcenili cenu, která podle něj vede k hospodárnému využívání zdrojů, ale nezmiňuje, že cena neodráží vliv výroby elektřiny na životní prostředí.

3)      Tvrdí, že spalování biomasy vede k podobným efektům jako spalování uhlí nebo ropy, ale neuvádí, že bioenergie na rozdíl od fosilních paliv nepřispívá ke klimatickým změnám.

4)      Zpochybňuje  termín obnovitelnosti, přitom definice obnovitelných a neobnovitelných zdrojů toto zpochybnění vyvrací.

5)      Považuje výčet obnovitelných zdrojů za militantní ekologickou propagandu, přitom zákon kopíruje všeobecně akceptovanou definici ze směrnice 77/2001/EC.

6)      Vyčítá zákonu, že nezahrnuje jadernou energii, ale ta není obnovitelným zdrojem.

7)      Tvrdí, že nelze rozpoznat původ elektřiny, ale sám podepsal Energetický zákon, který označování původu elektřiny upravuje.

8)      Tvrdí, že předkladatelé zákona nebyli schopni vyčíslit dopad na státní rozpočet, který bude v miliardách ročně, přitom podpora výroby elektřiny dle zákona nebude mít žádné požadavky na státní rozpočet a dokonce dojde ke zvýšenému výnosu z DPH.

9)      Tvrdí, že produkce elektřiny z větrných elektráren se během pěti let zvýší 1551krát, ale podle expertních odhadů v důvodové zprávě zákona se zvýší 46,5krát.

10)  Tvrdí, že zákon nemůže podepsat, protože jde o tragický omyl, ale nevidí přínosy obnovitelných zdrojů energie, které snižují emise skleníkových plynů dalších látek, snižují závislost ČR na dovozu energií, jsou dlouhodobě jedinným známým nevyčerpatelným zdrojem a přispějí ke zvýšení kvality života občanů ČR.

Zůvodnění odmítnutí podpisu pana prezidenta je neprofesionální, nekompetentní, nevědecké, matematicky chybné, vychází z chybných postulátů a nesprávně vykládá zákon. Nikdo neupírá panu prezidentovi právo odmítnout podpis pod zákon, ale nelze ponechat bez povšimnutí argumentaci, která mate jak občany České republiky, tak členských států EU.

RNDr. Martin Bursík, spoluautor zákona na podporu obnovitelných zdrojů energie a exministr životního prostředí. Kontakt:         603 546 586, martin.bursik@ecoconsulting.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů