Pátek, 29. března 2024

Slunce a písek za třináct miliard eur

Slunce a písek za třináct miliard eur
Látat díry ve státním rozpočtu je možné mnoha způsoby. Když ale předseda italské vlády Silvio Berlusconi svěřil minulý týden post vicepremiéra nového kabinetu bývalému ministru hospodářství Giuliu Tremontimu, nečekal, že jeho spolustraník přijde se sanačním návrhem, který vyvolá v celé zemi zděšení.
Tremonti totiž krátce po nástupu do úřadu prohlásil, že by se vůbec nebránil tomu, aby Itálie prodala do rukou soukromých investorů tři a půl tisíce kilometrů pláží lemujících Apeninský poloostrov. Přesněji, aby jim je pronajala na sto let. "Všichni hovoří o potřebě podporovat turistický průmysl, k tomu je ale nezbytná náležitá infrastruktura. Pokud máme čelit přílivu turistů z Číny či Indie, musíme mimo jiné investovat do letišť se čtyřmi ranvejemi," rozvíjel Tremonti své plány v diskusním pořadu televizního kanálu TG5.
Berlusconi se sice pokusil od vicepremiérova nápadu distancovat, do Tremontiho se ale mezitím pustil ministr vnitra Giuseppe Pisanu i celá opozice. Jak se navíc ukázalo, Tremontiho projekt nespadl z čistého nebe. Vládní agentura Patrimonio SpA pověřená odhadem cen pozemků vlastněných státem již spočítala, že prodej pláží by mohl vynést okolo třinácti miliard eur.
Tato suma představuje jedno procento hrubého domácího produktu země, na ulici ji ale Tremonti jen tak nenalezne.
Představa, že by se prosluněné italské pobřeží dostalo do rukou podnikavců, kteří je "zušlechtí" způsobem, jaký již předvedli v minulosti na řadě míst Toskánska či Ligurie, vystrašila především ekology.
"Vůbec nemám v úmyslu vybetonovat a ničit chráněná území," brání se Tremonti, nikdo mu ale nevěří. Sdružení provozovatelů pláží jeho nápad totiž vítá a je připraveno zahájit na patřičných místech intenzivní lobbing.
Itálie je čtvrtou nejvýznamnější turistickou destinací na světě. Zemi každoročně navštíví na čtyřicet miliónů turistů, dvě třetiny z tohoto počtu oblehnou právě italské pláže a do státní pokladny přinesou zhruba 150 miliard eur. To je téměř desetina rozpočtu.
Podle odhadů Evropské komise dosáhne v příštím roce rozpočtový deficit Itálie téměř 60 miliard eur. Berlusconimu, který hodlá snižovat daně a do rozvoje Mezzogiorna, italského jihu, investovat dvaadvacet miliard, se bude hodit každá položka z kolonky "zvláštní příjmy". Prozatím se ale tváří, že Tremontiho návrh pokládá za nesmysl.
Podobně jako někdejší šéf vyšetřovatelského týmu Mani pulite Antonio di Pietro. Předseda opoziční Itálie hodnot se vicepremiéra rovnou zeptal, kdy hodlá prodat římské Koloseum.
Své si o Tremontiho plánech myslí také ministr životního prostředí Altero Matteoli, další člen vládní formace Vzhůru, Itálie. Ten o víkendu oznámil, že jeho resort využije výsostního předkupního práva a realitní společnosti Nuova Gallura raději zaplatí tři milióny eur, než aby dopustil, že se do soukromých rukou dostane dvousethektarový ostrůvek Budelli, který je součástí chráněného území u severního pobřeží Sardinie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů