Čtvrtek, 28. března 2024

Zakladatel Greenpeace Hunter podlehl rakovině

Zakladatel Greenpeace Hunter podlehl rakovině
Spoluzakladatel celosvětově působící ekologické organizace Greenpeace Bob Hunter zemřel ve věku 64 let. Oznámila to včera v kanadském Torontu tato organizace, podle níž podlehl rakovině prostaty.
Hunter působil původně jako novinář listů Vancouver Sun a Winnipeg Tribune. V roce 1971 se spojil se skupinou ochránců životního prostředí a popularizoval jejich cestu v rybářském člunu Greenpeace, jejímž prostřednictvím protestovali proti chystaným jaderným zkouškám americké armády na Aljašce.
O dva roky později byl Hunter zvolen prvním předsedou ekologické organizace, která si dala jméno po onom rybářském člunu.
Hunter činnost organizace nasměroval především na mediálně přitažlivé radikální akce protestující proti lovu velryb a tuleňů, později proti potápění chemického a jaderného odpadu do oceánů. Svým způsobem psaní dovedl popularizovat činnost organizace ve veřejnosti, nehledě na často krajní postoje a radikální postupy. Je například původcem označení "duhoví bojovníci" (Rainbow Warriors) pro aktivisty organizace. Ta se postupně rozrostla a vytvořila pobočky v řadě zemí a částí světa.
V poslední době Hunter působil jako odborník na ekologické záležitosti ve dvou torontských televizích. Měl tam také vlastní pořad Paper Cuts, v němž komentoval zprávy z tisku.
Renomovaný časopis Time jej nedávno zařadil mezi desítku "největších ekologických hrdinů" minulého století.
"Hunterův duch bude žít dál v lidech, které inspiroval, ve velrybách, které zachránil, a v organizaci, kterou pomáhal vytvářet," praví se v prohlášení Greenpeace.
Organizace, již Hunter založil, dnes působí ve více než 40 zemích a má přes dva milióny registrovaných členů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů