Čtvrtek, 28. března 2024

Kadaň a Karviná jsou mezi prvními v Evropě!

Kadaň a Karviná jsou mezi prvními v Evropě!

Města Kadaň a Karviná patří mezi první města Evropské unie, která se letos přihlásila k aktivní účasti na Evropském dni bez aut (EDBA). EDBA se po celé Evropě koná pravidelně 22. září. Evropská města v tento den uzavírají část městských prostor automobilové dopravě. V Karviné, která se Evropského dne bez aut účastní již třetím rokem, Evropskou Chartu (dokument, kterým se město symbolicky zavazuje k účasti) podepsal primátor Antonín Petráš, v Kadani, která je v EDBA nováčkem, starosta Jiří Kulhánek.

 

Evropský den bez aut a s ním spojený Evropský týden mobility (ETM, 16. – 22. září) jsou osvětové a propagační akce, které mají v evropských městech podpořit ekologicky přijatelnější a udržitelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech. Místní samosprávy přitom mohou představit svá města v jiném světle a zvýšit povědomí občanů o dopadech různých způsobů dopravy na životní prostředí.

 

Samosprávy při přípravě a v průběhu Evropského dne bez aut nejen upozorňují na problémy dopravy ve městě, ale také ukazují svou ochotu o dopravní problematice otevřeně jednat s občany.

 

V letošním roce budou Evropský den bez aut a Evropský týden mobility tematicky zaměřeny na dojíždění do práce a na škol. Letošním ústředním heslem je: “Do práce a do školy – bez auta“. Zúčastnit se mohou všechna města. Vedení města musí podepsat Chartu (dokument, ve kterém jsou stanovena pravidla a rámec akce), ve které jsou uvedena všechna pravidla pro účast. Charta i další podrobnosti jsou městům i veřejnosti k dispozici na internetové stránce MŽP http://www.env.cz/edba.

 

Evropský den bez aut se koná v Evropě od roku 2000. Od roku 2002 se pak stal součástí Evropského týdne mobility. O úspěchu akce celoevropského rozsahu svědčí účast 760 měst v roce 2000, 1005 v roce 2001, 1448 v roce 2002, 1498 v roce 2003 a 1537 v roce 2004. U nás se EDBA a ETM zúčastnila 4 města v roce 2002, 13 měst v roce 2003 a 25 měst v roce 2004.

 

 

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

http://www.mobilityweek-europe.org

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů