Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čtvrtinu energie z Temelína může nahradit letos nepotřebné obilí. Jen současné přebytky obilí, které stát draze odkupuje, by vydaly za 5 mil. MWh energie, což je přibližně čtvrtina energie ročně vyrobené Temelínem. Energie z 50 % současné orné půdy ležící ladem by se vyrovnala Temelínu úplně. Pro spalování je navíc vhodné i znehodnocené obilí, pro potravinářské a krmné účely již nepoužitelné. Nad celým projektem využití biomasy v systému "Energeticky soběstačné obce" hodlá přebrat záštitu ministerstvo průmyslu a obchodu a vážně se jím zabývá parlamentní komise pro hospodářskou politiku.

Uhlí na plyn a naftu s nižšími emisemi. Jednou z aktivit globální společnosti GE jsou i technologické inovace. Kombinovaný cyklus integrovaného zplynění (IGCC) přeměňuje uhlí na syntetický plyn podobný zemnímu plynu. Ten je pak spalován v kombinovaném cyklickém sytému plynové turbíny. Výhodou používání uhlí jako zdroje paliva jsou jeho zásoby (při současném tempu spotřeby jsou na světě zásoby na zhruba 192 let, zatímco u zemního plynu se jejich výše odhaduje na pouhých 67 let) a též poměrně nízká cena (zhruba 70 % ceny zemního plynu). Proces "čištění uhlí", který GE Energy vyvinula, umožňuje využít výhody uhlí, ale zároveň v porovnání s tradičními uhelnými elektrárnami výrazně snížit emise SOx, NOx, rtuti a sazí. Řešení IGCC bylo použito i v tepelné elektrárně Vřesová.

Byl projednán návrh sekretariátu OSN Belgie na harmonizaci se systémem GHS při přepravě látek znečišťujících vodu a jejich označování novou bezpečnostní značkou (černá ryba a strom na bílém podkladě, velikost 100 x 100 mm, resp. 250 x 250 mm). Byl odmítnut, takže v RID, ADR a ADN se prozatím nic nemění.

Představila se nová organizace, Federace pro odpadové hospodářství (FEAD), která má 15 členů ze 14 států, bude pověřena prověřováním návrhů, které se týkají přepravy nebezpečných odpadů.

Senátní Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, Ústav pro ekopolitiku, Centrum SOS Praha ve spolupráci s odborníky z Fakulty dopravní ČVUT uspořádali seminář o studiu systému doprava - člověk - životní prostředí, který poukázal na potřebu rozšířit vzdělávání dopravních odborníků o tento obor. Naši i zahraniční odborníci se shodují, že doprava a její vlivy výrazně přesahují do dalších oblastí. Především účastníci z Německa ukázali na příkladech studia ekologie dopravy, čím se zabývá studium oboru na tamních technických univerzitách a poukázali i na praktické využití poznatků oboru při obhajobě a prosazování práv občanů na únosné životní prostředí. Vlastní zkušenosti měli i domácí účastníci (Centrum dopravního výzkumu nebo Dopravní fakultu Jana Pernera UP), Fakulta dopravní ČVUT uvažuje o zřízení doktorandského studia environmentálních vlivů dopravy.

Evropská komise vytvořila první půdní atlas Evropy, jehož cílem je popsat a vysvětlit ohrožení, kterým je vystavena půda v Evropě, a zlepšit povědomí o její diversitě a důležitosti pro náš život.
Další informace:
http://www.jrc.cec.eu.int/default.asp@sidsz=more_information&surl
=download_2f200504_soil_presspack.htm

Dálkově ovládaný podvodní bagr pracuje od včerejška v řečišti Malše pod Malým jezem v Českých Budějovicích. Povodí Vltavy zde nechává zarovnat dno řeky, na kterém jsou ještě znát stopy povodní. Úpravy dna a břehů čekají i koryto Vltavy. První etapa prací skončí nejpozději 19. června, dokončení je plánováno až po letní sezoně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů