Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Polička - Skládku odpadů v obci Široký Důl u Poličky musí pravidelně monitorovat vodohospodářská firma, s kterou uzavírá příslušnou smlouvu o dílo poličská radnice. Bývalá skládka prošla zhruba před deseti lety rekultivací, na niž se podařilo městu získat státní dotaci. Dnes je proto zakrytá speciální fólií, ta má zajistit bezpečnost před únikem nebezpečných látek. Část areálu skládky vlastní nyní soukromá firma. Aby se v okolí nevytvářely nežádoucí látky a nedostávaly se na povrch, je potřeba provádět pravidelné testy. Toto měření pro poličskou radnici zajišťuje odborná firma z Chrudimi. "Nejedná se o žádné mimořádné měření. Monitoring musíme zajistit každoročně hlavně z preventivních důvodů. Zatím se tu nikdy nic nebezpečného neprokázalo," řekl Jiří Coufal z odboru životního prostředí Městského úřadu v Poličce. Část, která je ve vlastnictví soukromé firmy, slouží ještě dnes pro skladování zřejmě stavebního odpadu.

Jindřichohradecko - Křik racků, kteří byli v obrovských hejnech vidět třeba na polích za traktory, pomalu slábne. Úbytek těchto opeřenců mají podle odborníků na svědomí toxické látky v přírodě.
Rackové je do těla dostanou hlavně s potravou. Často ji totiž nacházejí na smetištích a skládkách. Třeba v Jindřichově Hradci na rybníku Vajgar jich bývaly stovky a letos jsem je již počítal jenom na desítky. Rackové na Jindřichohradecku prakticky již vůbec nehnízdí," uvedl jindřichohradecký ornitolog Oldřich Kankrlík.
V 70. letech byla tisícihlavá hejna například na Ratmírovském rybníku a již v roce 1890 jsou zmínky o kolonii racků na Krvavém rybníku.

Americké státy Kalifornie, Florida a New York se rozhodly podporovat výzkum a vývoj automobilů na vodík. Hodlají tak nejen čelit rostoucím cenám benzínu, ale i přispět ke snížení škodlivých emisí. Tři státy, které ve Spojených státech patří mezi nejlidnatější a tedy nejvíce postižené negativními dopady automobilové dopravy, plánují v příštích pěti letech věnovat desítky miliónů dolarů na testování aut poháněných elektrickým motorem na vodík a na výstavbu sítě speciálních vodíkových čerpacích stanic.

Čeští lesníci jsou při zalesňování krajiny v Kolumbii velmi žádaní
Velké úspěchy slaví v Kolumbii české lesnictví. Lesy ČR ve spolupráci s kolumbijskou společností Kanguroid v rámci projektu nazvaného 3F (Forest For Future) zde začali vysazovat nové stromy, kterým se zde výborně daří.
Asi 350 kilometrů od hlavního města Bogoty dnes najdete českou školku, kde bylo za pomoci našich strojů v poměrně krátké době znovu zalesněno třináct set hektarů ekologicky poškozeného terénu.
Čeští lesníci prosadili, že se volné plochy zalesňují původními druhy drahých dřevin, které byly v důsledku drancování dřevařských firem a necitlivým hospodařením farmářů prakticky zlikvidovány. Většina nových lesních plantáží v Kolumbii a v Latinské Americe se zalesňuje importovanými dřevinami, které sice rychle rostou, na světových trzích mají ale relativně nízkou hodnotu.
První stromy, které zde Češi vysadili v lednu 2003, jsou dnes již osm metrů vysoké. U nás by to trvalo zhruba deset let, než by vyrostly do takové výšky. Naši lesníci mají po celém světě zatím jen malou konkurenci a měli by proto této pozice co nejlépe využít.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů