Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologům pomáhá i prach

Ekologům pomáhá i prach
Když chce firma přilákat pozornost ke svému novému výrobku, využije v reklamě známou osobnost. Tento osvědčený postup ovšem funguje i v oblasti, kde se neprodávají nová auta nebo televize, ale nabízejí se "pouze" určité představy o fungování současného světa - v ekologii.
Naposledy toho využila česká pobočka mezinárodní organizace Greenpeace, když ve své kampani za zpřísnění chystané evropské chemické politiky využila kromě senátora Jaromíra Štětiny a hlavního hygienika Michaela Víta také herce Jaroslava Duška. Výsledek byl takový, jaký si hnutí Greenpeace přálo. Na tiskovou konferenci, na níž organizace zveřejnila výsledky rozborů prachu v domácnostech a kancelářích těchto tří veřejně známých osob, přišel nevídaný počet novinářů. "Účast na tiskovce byla nečekaně dobrá," řekl mluvčí Greenpeace Zbyněk Havránek. Výsledky analýzy nizozemské laboratoře TNO potvrdily, že ve vzorcích prachu se vyskytuje několik skupin nebezpečných látek. Látky, které laboratoř identifikovala, jsou přitom součástí běžných výrobků, například kosmetiky, textilií či elektroniky, z nichž se však nekontrolovatelně uvolňují. A například ftaláty, které se používají třeba ve stavebních materiálech, mohou narušovat hormonální systém člověka.
Podobný postup jako Greenpeace použilo už loni ekologické sdružení Arnika, když nechalo prověřit krev ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL). Krev si zároveň nechali odebrat i další evropští ekologičtí ministři. Ambrozek vyšel z testů jako jeden z nejhorších, v jeho krvi byla například druhá největší koncentrace pesticidů a bifenylů, laboratoř zjistila i DDT, které se už desítky let nevyrábí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů