Sobota, 20. dubna 2024

Tisková konference k podpisu rozhodnutí o přidělení dotace EU

Tisková konference k podpisu rozhodnutí o přidělení dotace EU

PRAHA, 9. 5. 2005 - V pondělí 16. 5. 2005 proběhne tisková konference k podpisu rozhodnutí o přidělení dotace EU k projektu Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM) „Síť měst, obcí a regionů jako platforma pro vzdělávání a příklady dobré praxe v oblasti udržitelného rozvoje“. Dvouletý projekt bude podpořen z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP) dotací ve výši zhruba 10 mil. Kč.

Podle ředitele NSZM Petra Švece vznikne díky projektu jedinečný informační systém, ve kterém každý bude moci najít, co se v našich městech, obcích a krajích děje ukázkově dobrého. Tato inspirace bude použitelná pro starosty i obyvatele ostatních měst. Informace budou uspořádány do různých oblastí, např. životní prostředí, doprava, aktivity úřadů, vzdělávání, volný čas aj. V rámci projektu bude rozvíjena síť místních Agend 21* (MA21) – měst, obcí a regionů, které uplatňují udržitelný rozvoj a zapojování veřejnosti. Projekt podpoří mnoho vzdělávacích a osvětových akcí k tématu udržitelný rozvoj pro úřady, různé typy neziskových organizací, podniky i širokou veřejnost na území celé ČR. Radnice Zdravých měst a Zdravých krajů, které místní Agendy 21 již úspěšně realizují,  budou své zkušenosti předávat dále. Mezi tyto pokročilé členy NSZM patří i pilotní města projektu - Litoměřice, Hodonín a Vsetín. „NSZM poprvé prostřednictvím projektu zažádala o evropské peníze. Jde o výjimečný zdroj, který podporuje přesně ty aktivity, které NSZM již dlouhá léta realizuje a ve kterých má veliké zkušenosti. ´Opisování´ od sebe navzájem může v mnoha směrech starostům i obyvatelům měst a obcí ušetřit čas i peníze,“ uvedl předseda NSZM Jiří Čunek, starosta města Vsetín.

Tisková konference k podpisu rozhodnutí o přidělení dotace se uskuteční dne 16. 5. v budově Městského úřadu Litoměřice v kanceláři starosty (Mírové náměstí 15/7) od 11 hod.

Účast přislíbili:

Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP ČR,
Jiří Čunek, předseda NSZM a starosta města Vsetín,
Petr Švec, ředitel NSZM
Petr Hermann, místostarosta Litoměřic, politik Projektu Zdravé město

Kontakt pro další informace:     

M. Židlická, Spiralis, o.s.

Tel: 776 578 069, 222 251 619

Email: zidlickam@spiralis-os.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů