Pátek, 29. března 2024

Hostětín potvrdil pověst ekologické obce

Hostětín potvrdil pověst ekologické obce
Včera tam slavnostně zahájili stavbu Centra modelových ekologických projektů pro venkov

Nastálo tam nežijí ani tři stovky obyvatel. Přesto se ve vesničce během roku zastavují stovky českých i zahraničních turistů. Hostětín na Uherskohradišťsku si už definitivně vysloužil pověst nejekologičtější obce ve střední Evropě.
Místní se při vyslovení toho spojení čertí. "To, co tady děláme, není nic zvláštního. I jinde by to měly být běžné věci," ohrazuje se proti nálepce ekologické obce hostětínský místostarosta Radim Machů. Sám ale vzápětí přiznává, že co je běžné v Hostětíně, bývá především v tuzemských městech a obcích často nemožné.
Popořádku: ve vesnici je kotelna, která využívá teplo vzniklé spalováním odpadů ze soukromého lesa. Místní postavili kořenovou čistírnu odpadních vod, většina rodin si ve svých domech ohřívá vodu díky sluneční energii. Velkoplošný kolektor je i na střeše místní moštárny, ta spolu se starou roubenou sušírnou připomíná starší způsoby zpracování ovoce.
A ještě to není všechno. Místní se ve spolupráci s nevládní organizací ochránců přírody Veronica pokoušejí v obci stavět domy ze slámy. A v úterý v Hostětíně slavnostně zahájili stavbu Centra modelových ekologických projektů pro venkov.
"Získat více než 15 miliónů korun na tuto investici nám umožnila i velkorysá podpora nizozemského ministerstva zahraničních věcí a Zlínského kraje," konstatovala Věra Pospíšilíková z organizace Veronica.
"Je to zajímavý projekt. Pozoruhodný stejně jako všechny ostatní, které už v této vesničce existují," řekl zástupce velvyslankyně Nizozemského království Wilko Roggenkamp, který položení symbolické základní cihly v Hostětíně asistoval.
Proč právě v Hostětíně realizovali už desítky ekologických projektů, na které si jinde netroufají ani pomyslet? "Máme štěstí, že s námi lidé chtějí spolupracovat. Jinak by nám všechny nápady a projekty byly k ničemu," uvědomuje si hostětínský starosta Drahomír Orsák
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů