Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Překvapivě početná hejna komárů znepříjemňují v těchto dnech život lidem z některých obcí na Olomoucku. Žíznivý bodavý hmyz obtěžuje především obyvatele Střeně v Litovelském Pomoraví. Právě tamní lužní lesy s řadou tůní a stálou vlhkostí podle odborníků komáří populaci svědčí. Podle hygieniků však zatím kalamita nehrozí. "V posledních dnech jsme zaznamenali hlavně večer enormní nárůst komárů,"řekl starosta Střeně Vladimír Kamínek (nez.). Podle Josefa Chmely z Krajské hygienické stanice v Olomouci se případná kalamita bude pravděpodobně týkat jen Střeně a okolí. "Na mnohých místech v Pomoraví už totiž tůně vyschly,"podotkl Chmela.

Karlovarský kraj - Celkem deset miliónů korun vyčlenil Karlovarský kraj v letošním roce na podporu drobných vodohospodářských akcí. Ve skutečnosti ale nakonec kraj na tyto účely uvolní šest milionů korun. Do 28. února podalo žádost o příspěvek dvanáct subjektů, ne všem ale kraj mohl vyhovět. Příspěvky navržené radou už schválilo krajské zastupitelstvo.
"Některé žádosti byly odborem životního prostředí a zemědělství zamítnuty, protože neodpovídaly předmětu financování dle pravidel pro poskytování příspěvků. Příspěvky se neposkytují na čističky odpadních vod pro jednotlivé domácnosti, pro objekty určené k podnikání a na vodovodní a kanalizační přípojky," uvedl krajský radní Luboš Orálek.
Podle něho ale zastupitelstvo například schválilo žádost obce Nový Kostel, která také neodpovídala pravidlům.
"Peníze je možné přidělit pouze na etapy zahájené a dokončené v tomtéž kalendářním roce, kdy byla podána žádost o příspěvek. Nový Kostel ale stavbu čističky a kanalizace zahájil již v roce 2003, na dokončení akce už ovšem nemá finanční prostředky," vysvětlil Orálek.

České Budějovice - Jihočeská společnost pro ochranu přírody Rosa získala od Evropské unie 11,6 milionu korun, které využije na rozvoj systému výchovy a poradenství v kraji. Ředitelka organizace Zuzana Guthová řekla, že peníze půjdou především na rozšíření sítě poradenských center pro veřejnost.
"Projekt počítá s tím, že během dvou let vznikne v jižních Čechách celkem devět center, v nichž lidé najdou například ekologickou poradnu, budou se moci zúčastnit seminářů či kurzů tvořivých řemesel," uvedla Guthová. Rosa zatím má v kraji dvě ekologické poradny a dvě specializovaná centra, která nyní rozšíří svoji činnost.
Rosa se soustředí hlavně na preventivní péči o životní prostředí, těžištěm její činnosti je výchova a osvěta. Častým tématem seminářů je například zateplení budov či produkce biopotravin. Rosa také podporuje kontakty mezi samosprávou, státní správou, vědou, veřejností a podnikateli, v plánu má rovněž vydávání časopisu. Jejích služeb ročně využívá zhruba 500 lidí.

Severní Čechy - Největší tuzemská hnědouhelná společnost Severočeské doly plánuje letos vyčlenit na investice 923 milionů korun, tedy o čtvrtinu méně než loni. Mezi priority patří podle technického ředitele Miroslava Eise investice do snížení vlivu těžby a zpracování uhlí na životní prostředí. "V letošním roce jsme připravili ekologické investiční programy, které řeší především režim ochrany vod a nakládání s odpadními vodami a postupnou modernizaci zařízení na snižování prašnosti v těžebních provozech," sdělil včera Eis. V dole Bílina firma letos změní režim nakládání s povrchovými a důlními vodami, které následně vypouští do Ledvického potoka. Po úpravách do potoka potečou výhradně povrchové vody, doposud vypouštěné důlní vody budou směřovat do čistírny vod. Majoritním vlastníkem firmy je stát, který chce svůj podíl prodat. První privatizaci však kabinet loni v březnu zrušil, protože uchazeči nenabídli cenu odpovídající spodní hranici odhadu, která měla být 7,5 miliardy korun.

Jablonné v Podještědí - Na nový svozový dvůr, který měl být od května v provozu v Jablonném v Podještědí, si budou muset občané Jablonného ještě nějakou dobu počkat.
V plánu odpadového hospodaření obce je zprovoznění dvora na programu do konce letošního roku. "Viděla bych to spíš tak, že dvůr začne fungovat někdy během podzimních měsíců," informovala náš deník Hana Kotyzová z odboru životního prostředí Městského úřadu v Jablonném. Starostce města Vlastě Dozorcové se již podařilo sehnat nádoby a nádrže na nebezpečný odpad. Právě pro svoz objemných a nebezpečných odpadů, bude dvůr určen.
"Chceme tak předcházet černým skládkám, které se začaly objevovat v okolí města. Lidé se nepotřebného odpadu zbavují různě, třeba vyhozením do přírody," řekl nám Petr Škop, ředitel Technických služeb města Jablonné v Podještědí, které se na otevření svozového dvora společně s městem podílejí. Dvůr bude sídlit v areálu sběrných surovin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů