Středa, 24. dubna 2024

Soupeři vyvíjejí převratný pohon aut

Soupeři vyvíjejí převratný pohon aut
Dva největší světoví výrobci vozů a ostří soupeři na automobilovém trhu, americká General Motors (GM) a Toyota, jednají o urychlení společného výzkumu převratné technologie pohonu aut na bázi vodíku, napsala včera agentura Bloomberg.
Dohoda by mohla být podle téhož zdroje podepsána už o tomto víkendu, kdy má sídlo Toyoty navštívit šéf GM Rick Wagoner.
Palivové články umožní výrobu vozů, které jsou poháněny elektrickým motorem a nepoužívají benzín či naftu. Jsou ekologicky naprosto čisté, neboť emitují pouze vodu, která vzniká slučováním vodíku s kyslíkem z ovzduší. Dohoda obou obřích automobilek, nazvaná Projekt Apollo, má soustředit výzkum a vývoj tohoto revolučního pohonného systému do Spojených států. A zřejmě vyústí i v založení společných závodů na výrobu vodíkových motorů. GM plánuje komerční využití palivových článků kolem roku 2010.

Společná strategie rivalů
Jak agentuře Reuters řekl Fudžio Čo, prezident Toyoty, firmy společně studují alternativní pohonné systémy už posledních pět let. Na otázku, proč tak velcí rivalové na světovém automobilovém trhu sdílejí tento výzkum, Čo řekl: "Pokud tyto dvě společnosti mohou spolupracovat v některém oboru a je to výhodné pro Toyotu i GM, pak jde o naši základní strategii". Tom Kowaleski, mluvčí GM, prohlásil, že obě konkurenční automobilky spolupracují na výzkumu a vývoji nových technologií už od roku 1999 a součástí této kooperace jsou i vodíkové palivové články. Podle agentury Reuters platí nynější dohoda o společném výzkumu do roku 2006.
Jedním z důvodů sdílení výzkumu jsou nadměrně náklady, zejména u vodíkových technologií. Jak zjistila agentura Bloomberg, Projekt Apollo si vyžádá kolem dvaceti miliard dolarů, s nimiž však obě společnosti, GM i Toyota, počítají v již schválených investičních plánech a nákladech na výzkum.
Alternativní pohonné systémy vyvíjejí i další automobilky. Například japonský výrobce Mitsubishi včera v Tokiu představil prototyp modelu auta na elektrický pohon, které by se mělo na světovém trhu objevit v roce 2010. Akumulátor se dá nabíjet z běžné sítě, například v garáži, a na jedno nabití dojede vůz kolem 150 kilometrů.

Hybridní auta jdou na odbyt
Elektrický pohon se však zatím hodí spíše pro menší vozy. Stále větší oblibě, zejména v USA, se těší takzvaná hybridní auta, využívající dvou motorů, elektrického a benzínového či naftového, které se podle náročnosti terénu střídají. Jejich cena je vyšší než u aut s tradičním výbušným motorem, ale vzhledem k rostoucím cenám pohonných hmot po nich poptávka neustále stoupá.
Podle agentury Reuters hodlá společnost Toyota nabídnout při víkendovém setkání se šéfem GM Rickem Wagonerem licenci na výrobu hybridů. Té už například využívá automobilka Ford a nejnověji ji koupil i Nissan. GM se však v prosinci dohodla s koncernem DaimlerChrysler o vývoji této technologie s tím, že výroba by mohla začít v roce 2007. Tedy deset let poté, kdy hybridy začala prodávat Toyota. Japonci přesvědčují GM, že nákup licence by pro ně byl výhodný, uvedla agentura Reuters.
V automobilové branži pokračuje i vývoj alternativních pohonných hmot, zejména etanolu. Ve Spojených státech používají etanol vyráběný z kukuřice zatím asi pouze tři procenta automobilistů. V prodávané směsi E85 je 85 procent etanolu a 15 procent benzínu. General Motors plánují, že do roku 2006 dají na trh asi 400 tisíc vozů, které budou jako pohonné hmoty využívat tuto směs.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů