Čtvrtek, 25. dubna 2024

Postavit, otevřít a potom řešit pokutu

Postavit, otevřít a potom řešit pokutu
Složitá a zdlouhavá práce úřadů, nekonečná odvolání, ale také snaha obcházet zákony a co nejrychleji vydělat. Tak vypadá stavební řízení a kolaudace v Česku. Stavební úřady řeší desítky případů domů a budov, které jejich majitelé začali užívat bez kolaudačního řízení. Tedy také bez rozhodnutí, zda jsou stavby bezpečné.
Nejnovější případ sporu mezi firmou a stavebním úřadem se zrodil v Brně. Jeden z největších prodejců nábytků, společnost Sconto, provozovala svoje nákupní centrum v Modřicích u Brna bez kolaudačního rozhodnutí, tedy v rozporu se zákonem.

Trest? Milión maximálně
Do nezkolaudovaného obchodu už přišly na nákupy stovky lidí. "Přestože firma znala termíny kolaudačních řízení, naplánovala otevření a zaměřila svoji reklamní kampaň tak, že přes všechnu snahu stavebního úřadu nebylo možné kolaudaci dokončit," uvedl mluvčí radnice ve Šlapanicích, jejíž stavební úřad o kolaudaci rozhodoval, Jiří Šebela.
Úřad nakonec tento týden, po pěti dnech provozu, kolaudační rozhodnutí vydal, chce ale firmu za porušení zákona pokutovat. Maximální výše pokuty je milión korun, podle posledních známých údajů z roku 2002 však měla firma tržby přesahující jednu miliardu korun.
"Riziko pokuty není v žádném poměru k miliónovým škodám, které by vznikly, kdybychom otevřeli později," uvedl v České televizi jednatel společnosti Sconto Karel Rupeš.
Dodal, že pomalou kolaudaci zavinil chybný postup stavebního úřadu ve Šlapanicích. Šlapanický úřad ale jakékoliv pochybení odmítl. "Zástupci společnosti prostě nemluví pravdu a budeme se bránit," uvedl mluvčí šlapanického městského úřadu Jiří Šebela.
"Jsou firmy, které už s rizikem, že se jim včas nepodaří zkolaudovat stavbu, počítají a mají v rozpočtu připraveny peníze na pokuty. Navíc zisk během nepovoleného provozu je často vyšší než možná pokuta," uvedl Pavel Franc z Ekologického právního servisu, který se na problémy se stavebním řízením a kolaudacemi velkých staveb zaměřuje. Ekologický právní servis tak například upozornil na problémy továrny jednoho z největších investorů v zemi, společnosti Philips v Hranicích. Potíže s kolaudací měl rovněž obchod Kaufland v Litoměřicích. Ten také začal prodávat bez kolaudačního řízení, které dostal dodatečně.
Konflikty se stavebním úřadem mají však především menší podnikatelé, majitelé restaurací a barů, velké firmy si až na výjimky dávají větší pozor.

Práce pro ombudsmana
Lidé i firmy si stěžují, že celé stavební řízení včetně kolaudace je příliš složité a komplikované, úřady nepracují dost rychle a brzdí je odvolání účastníků řízení.
"Musím zdůraznit, že celý proces stavebního řízení je stále zbytečně komplikovaný a zdlouhavý. Třeba v Anglii je to mnohem jednodušší," uvedl mluvčí společnosti Tesco Vesselin Barliev. "Komplikovanost zákonů v Česku je známá obecně, je však pro všechny stejná a nedá se na ni vymlouvat. Navíc úřady často měří jinak velkým firmám a malým stavebníkům," uvedl Pavel Franc.
Lidé i firmy si ale na délku stavebních a kolaudačních řízení často stěžují úřadům. "Nejsou výjimkou řízení vlekoucí se více než dva tři roky," uvedl veřejný ochránce práv Otakar Motejl ve své výroční zprávě za minulý rok. V ní ombudsman uvedl, že za průtahy v řízení mohou také několikanásobná projednávání kvůli odvoláním účastníků řízení. Zpráva kritizuje postup stavebních úřadů. "Znepokojující je skutečnost, že důvody, pro které jsou rozhodnutí rušena, ve značné části případů nespočívají ve věci samé, ale v chybném postupu stavebních úřadů," dodal ombudsman.
Složitý kolotoč otvírá dveře úplatkům. Dokládá to případ z Opavy, o němž se zmiňuje vládní zpráva o korupci, kterou ve středu projednával kabinet.
Policie začátkem roku obvinila soukromého zprostředkovatele, že žádal úplatek od firem Lidl, Aral a Djusu a slíbil rychlejší cestu k získání stavebních povolení.
"Stavební řízení je obrovská mašinérie a lidé proto vyhledávají rádoby specialisty, kteří je zastupují při jednání s úřady. Tam může být problém, protože od toho je krůček do stavu, kdy zprostředkovatel řekne: já vám to zařídím, ale je třeba ..." říká náměstek opavského primátora Václav Klučka.
Ekologický právní servis se zase kvůli podezření z korupce při povolování stavby mexického investora, společnosti Nemak, v průmyslové zóně nedaleko Mostu obrátil na protikorupční linku Ministerstva životního prostředí.


Stavby a kolaudace u ombudsmana
V roce 2004 dostal veřejný ochránce práv 235 stížností na stavební a kolaudační řízení. To je osm procent všech přijatých stížností.
Jen málokdy je příčinou průtahů při vyřizování žádosti o stavební povolení nebo kolaudaci pracovní přetížení stavebního úřadu.
Stavební úřady nemají někdy v totožném případě stejný postup, což znejisťuje stavebníky.
Lidé a firmy si stěžují na délku řízení, trvající někdy dva až tři roky.
Důvody pro rušení rozhodnutí jsou často v chybném postupu samotných stavebních úřadů. To není jev obvyklý jenom u komplikovaných velkých staveb, platí obecně u všech řízení.
Řízení brzdí častá odvolání účastníků.
Účastníci řízení jsou zatěžováni vyžadováním stanovisek nejrůznějších úřadů, některé stavební úřady je chtějí zbytečně, bez opory v zákoně.
Stavebníci na druhou stranu často neplní nařízení úřadů, jako jsou například rozhodnutí o odstranění stavby. Nečinnost stavebního úřadu ve věci rozsáhlé nepovolené výstavby pak nelze omlouvat složitostí případu ani nedostatečným personálním vybavením úřadu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů