Čtvrtek, 28. března 2024

Německo udělovalo ceny výzkumným projektům

Německo udělovalo ceny výzkumným projektům
Každoročně se ve všech státech udělují na přelomu roku vyznamenání za vynikající vědecké objevy, výzkumné a technické projekty. Uvádíme dva příklady z Německa.

MINEO PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Výzkumný projekt Mineo, který organizuje EU, si klade za cíl vytvořit takové podmínky pro důlní těžbu, aby odpovídala potřebám ochrany životního prostředí. Název je zkratka anglického názvu Monitoring and assessing the environmental Impact of mining activities in Europe using advanced Earth Observation Techniques čili Ekologické pozorování důlních revírů novými dálkovými metodami. Podílí se na něm i těžební společnost Deutsche Steinkohle (DSK). Na sklonku loňského roku vyznamenala svou Cenou za výzkum ing. Petera Vosena, vedoucího projektu Mineo, který úzce spolupracuje s jednotlivými účastnickými zeměmi a také s výzkumným střediskem EU Joint Research Centre.

Projekt byl vyzkoušen a dále rozvíjen mj. v Německu na dole Prosper-Haniel v Bettropu. Systém byl testován v také v těžebních revírech ve Velké Británii, Finsku, Rakousku, Portugalsku i v extrémních podmínkách v Grónsku. Jeho základem je vysoce citlivá kamera, tzv. hyperspektrální senzor. Snímá zemský povrch a získává určitá data, která vypovídají o ekologickém stavu sledovaného území. Eventuální negativní jevy, např. stav porostu, tak mohou být snáze a rychleji identifikovány, a tak lze zamezit pokračování devastace.

Předností této metody proti předchozím je její rychlost a šíře záběru. Provozovatelé důlní činnosti a ochránci životního prostředí tak dostávají výrazně lepší podklady pro svá rozhodování. Systém je jedním z celé plejády výzkumných projektů společnosti DSK zaměřených na distanční pozorování v rámci monitorování životního prostředí. Budoucnost patří velkoplošnému snímání pomocí satelitů.

Při vyhodnocování získaných dat se pracuje s vysoce komplikovanými počítačovými modely, s jejichž pomocí získávají výzkumníci kromě jednotlivých naměřených dat také mnoho dalších důležitých informací. Ze "syrových" údajů ze získaných snímků lze vyvozovat závěry teprve díky počítačovému zpracování a analýze získaných dat.

LABORATOŘ NA ČIPU

Německou Cenu budoucnosti 2004 (Deutscher Zukunftspreis) každoročně dotovanou 250 tisíci EUR získal tříčlenný tým, který tvoří Reiner Hintsche (Frauenhofský ústav pro křemíkové technologie, Itzehoe), Walter Gumbrecht (Siemens AG, Erlangen) a Roland Thewes (Infineon Technologies, Mnichov). Jsou autory projektu Laboratoř na čipu - elektrická biočipová technologie.

Biočipy se využívaly už dříve, ale výsledky šlo dosud zjistit jen opticko-fyzikálními metodami. To bylo drahé a technicky náročné. Dr. Hintschemu a jeho týmu se podařilo vyvinout první plně elektronický biočip, který spojuje křemíkovou technologii přímo s biochemií. Díky tomu lze informace o biologických procesech vyčíst přímo z elektrických signálů na čipu. Na tomto principu vznikla miniaturizovaná přenosná diagnostická laboratoř pro rychlé analýzy v terénu. To, co dříve trvalo několik dní, lze získat během několika minut. Například při výskytu jedovatých látek lze snadno testovat aktuální situaci a opakovaně sledovat jednotlivé hodnoty naměřené v těle kontaminovaných osob, aniž by se vzorky musely posílat do vzdálených laboratoří. Tento princip najde převratné uplatnění v potravinářské analytice, ve farmacii, v péči o životní prostředí a ve zdravotnictví.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů