Čtvrtek, 28. března 2024

Družstvo vyrábí palivo z odpadu

Družstvo vyrábí palivo z odpadu
Nejprve zkoušeli v zemědělském družstvu v Březovicích u Mladé Boleslavi spalovat obilí. Vydrželi u něj necelé tři měsíce. "Máma mi hrozila, že mě vydědí, když v tom budu pokračovat," říká s úsměvem prokurista družstva Lubomír Verner. Dokumentuje tím postoj zejména starších lidí z vesnice.
Nejen kvůli etice pak v družstvu vymysleli, nechali si patentovat a začali vyrábět vlastní ekologické palivo.

Pálit obilí se nevyplatí
"Pálit obilí pro nás není ekonomicky zajímavé," říká Verner. Jeho cena se totiž rok od roku mění a může se vyhoupnout i dost vysoko. V Březovicích proto vsadili na odpad z čištění obilí a jiných plodin. Je zadarmo a navíc se ho už družstvo nemusí pracně zbavovat. Získává ho nejen z vlastní produkce, ale i od majitelů čističek a sušiček až ze vzdálenosti sta kilometrů.
Těsně vedle kravína je sklad a výrobní linka na palivo, které v družstvu začali lisovat do malých peletek. Většinu haly zaplňuje kopec žlutého prachu - rostlinného odpadu, za ním stojí zaprášený stroj.
Základ malé výrobní linky je z lisu na vojtěšku, který už družstvo mělo z dřívějška. I díky tomu nepřekročily celkové investice na výrobu linky 400 tisíc korun. "Nejdůležitější díl je takzvaná matrice," vysvětluje Verner. V ní se pod vysokým tlakem peletky lisují.
S jejich pokusnou výrobou podnik začal už v roce 2003. Od loňského února, kdy při družstvu vznikla samostatná firma Ekover zabývající se výrobou paliva, vyprodukovali asi 1300 tun peletek. Pro vytopení jednoho rodinného domu přitom na celou sezónu stačí tun šest.
Odpadem z rostlinných pletiv, jak peletky označuje vyhláška Ministerstva životního prostředí, se začaly vytápět nejdříve kanceláře družstva, dílna a blízké bytovky pro zaměstnance.
Družstvo zatím stále ještě topí v původních kotlích na uhlí. Ty peletky nespalují tak výkonně jako specializované kotle na biomasu, ale přesto letošní sezóna vyšla o desítky tisíc levněji. "Když jsme topili uhlím, stála nás zima i sto padesát tisíc korun," říká předsedkyně družstva Hana Marešová.

Zima za šest tisíc? Ano
Nevýhodou kotlů na uhlí je horší manipulace. Přikládat se totiž musí pravidelně. Ve speciálních kotlích na biomasu je režim mnohem pohodlnější a efekt větší.
V obci jich zatím mají jen pár. Stojí kolem 130 tisíc korun a přestože je na ně možné získat dotaci až padesát procent, je pro mnoho obyvatel pořizovací náklad dost vysoký.
Zato provoz s peletkami vychází velmi dobře. "Topíme 24 hodin denně a za sezónu spotřebujeme přes 200 metráků peletek," říká Jaroslav Maršálek. V družstvu pracuje jako skladník a bydlí v bytovce na náměstí, která družstvu patří. Měl štěstí, protože do družstevních domů dodal Ekover pár kotlů zdarma. Každý vytápí čtyři byty. Na domácnost tak vychází zhruba pět tun peletek za zimu. Místním lidem družstvo prodává metrák za 120 korun, sezóna tak jeden byt přijde na šest tisíc.
Maršálek se s kotlem skoro mazlí - na starého předchůdce na uhlí stojícího opodál se už jen práší. "Letošní sezóna mě vyšla skoro o polovinu levněji," libuje si. Chodí kotel kontrolovat dvakrát denně, ale doplnit palivo do zásobníku stačí v průměru jednou za dva dny. Další tři rodiny se přitom o kotel starat vůbec nemusí.
Pro asi tři sta obyvatel vesnice, kde není zaveden plyn, je nové palivo vysvobozením z uhelné závislosti. V Březovcích jsou i čtyři rodinné domky, do kterých si kotel koupili. Všichni se spolehli na firmu Verner z Červeného Kostelce. Jejich výrobcem je Vladimír Verner. Ten má s duchovním otcem peletek Lubomírem shodné příjmení, ale příbuzní nejsou. Spojuje je hlavně nadšení pro biomasu. Jeden z prvních kotlů má doma i předsedkyně Marešová. Tu letošní sezóna přišla asi na osm tisíc.

Rozjíždí se licenční výroba
Lidem mimo obec prodává Ekover peletky o třicet korun na metrák dráž. "Jednoznačně se nám to vyplatí," pochvaluje si Lubomír Verner.
Produkce peletek je pro zemědělce zajímavou přidruženou výrobou. V hospodaření družstva tvoří příjmy z prodeje paliva zatím méně než čtvrtinu celkových, ale jejich význam roste. Už teď umožňují třeba nákup nových strojů.
Ekover už také našel smluvní partnery. Licenční výroba peletek se rozjela například v sušárně Kratonohy u Hradce Králové, aktuálně se nová linka rozjíždí v obci Kněžice. Firmě se také stále rozšiřuje databáze odběratelů. Patří mezi ně třeba i Klášter Koclířov, který je celý vytápěn třemi kotli na biomasu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů