Pátek, 29. března 2024

Potíže s obilím se stupňují

Potíže s obilím se stupňují
Obavy rolníků ze zhroucení trhu s obilím s blížící se sklizní sílí. Stát totiž ještě nevykoupil ani polovinu loňských přebytků, které musí odebrat od rolníků.
Elektrárenská firma ČEZ přitom ustoupila od záměru nadbytečné obilí spalovat.
"Letošní úroda sice ještě není pod střechou, ale vypadá slibně. Kvůli váznoucímu výkupu obilí ale může v době žní přebývat ještě 400 tisíc tun z loňska, a novou úrodu nebude kam dát," říká prezident Agrární komory Jan Veleba.
Státní zemědělský intervenční fond zatím stačil od pěstitelů převzít jen přes půl miliónu tun pšenice, i když původní nabídka od rolníků činila přes 1,3 miliónu tun. Fond má málo skladů a chtěl proto zajistit skladování i v zahraničí - ani to se mu však stále nedaří.
Průtahy přitom budou stát víc peněz i daňové poplatníky. Evropská komise prodloužila lhůtu, během níž musí úřady obilí ode dne nabídky převzít, ze čtyř na sedm měsíců. Za každý měsíc navíc rolníci dostanou kompenzaci 0,80 eura za tunu pšenice. Za tři měsíce při objemu půl miliónu tun by tak dodatečné kompenzace v Česku dosáhly zhruba 36 miliónů korun. Dosud fond rolníkům za obilí podle mluvčí Jitky Slukové už vyplatil bezmála 1,5 miliardy korun.
"Ve speciálním tendru pro export přebytků obilí, které Evropská komise vypsala pro středoevropské země, zatím Česko z kvóty 300 tisíc tun uplatnilo 170 tisíc tun obilí," dodává Sluková.
Rolníci si také stále víc stěžují na to, že se jim obilí znehodnotí, když jej fond včas nevykoupí. Prakticky už přitom padla i možnost, že méně kvalitní zrno vykoupí na výrobu energie firma ČEZ - ačkoliv donedávna s touto možností počítala. "Při detailním prověřování se prokázalo, že spalování by bylo tak komplikované, že jej téměř jistě realizovat nebudeme," potvrdil včera HN mluvčí elektrárenské společnosti Ladislav Kříž.
Podle rolníků záměr zkrachoval proto, že ČEZ chtěl příliš stlačit cenu obilí. "Nabízel přes tisíc korun za tunu, tak lacino obilí nedáme," prohlásil šéf komory Veleba.
Ve státním výkupu mají totiž rolníci zaručeno, že za tunu potravinářské pšenice dostanou přes tři tisíce korun. Krmné obilí je sice levnější, ale i tak nejméně dvakrát dražší než nabídka energetiků. Zemědělci přitom stále věří, že se jim podaří státní výkup rozhýbat. "Začátkem června budeme v Bruselu opět jednat o dotacích na dopravu obilí do mořských přístavů," oživuje Veleba už měsíce starý záměr tuzemských rolníků i Ministerstva zemědělství.
Spalovat část obilí tak hodlají jen některé obce, které mají zařízení na výrobu tepla z biomasy.

Státní výkup obilí (k 9. 5.)
Celková nabídka 1,35 miliónu tun
Dosud vykoupeno 0,52 miliónu tun
Zaplaceno rolníkům 1,5 miliardy korun
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů