Pátek, 29. března 2024

Vláda chce zákonem urychlit výstavbu

Vláda chce zákonem urychlit výstavbu
Vláda se dnes začíná zabývat stavebním zákonem, který Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje více než dva roky.
Nový zákon především přináší zjednodušení a urychlení přípravy staveb. "Předkládaný návrh je vůči platnému právnímu stavu revoluční. V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle než samotná realizace," řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Stavební firmy by podle něj díky novému zákonu měly mít nižší finanční ztráty způsobované pozastavením stavby kvůli protestům různých organizací nebo jednotlivců. "Jen pozastavení a konzervace staveb při obchvatu Plzně stála stát navíc tři miliardy korun," říká Jiří Novák, náměstek Státního fondu dopravní infrastruktury.
Stavební firmy tak budou moci, pokud zákon začne platit, získat díky urychlení řízení za stejné období více zakázek.

Úřady nebudou potřeba
Největší přínos od nového zákona mohou očekávat stavebníci malých rodinných domků. Ti by nemuseli žádat o stavební povolení, stačí jim jen stavbu ohlásit. Novou legislativu vítají nejen drobní investoři, ale i developerské společnosti. "Zjednodušení je přínosem. Bohužel se v návrhu objevuje řada nových pojmů, jejichž výklad není v českém právním řádu ustálený. Velice často se v zákoně objevuje formulace - udržitelný rozvoj. Co to ale udržitelný rozvoj je, se nikde nespecifikuje," uvádí Dušan Kunovský, ředitel developerské společnosti Central Group.
Zjednodušení stavebního řízení může mít za následek i snížení počtu stavebních úřadů. Ten může klesnout až o polovinu - tedy přibližně na tři sta. O této variantě bude dnes v rámci projednávání stavebního zákona diskutovat vláda. Podle této alternativy by stavební úřady byly pouze v obcích s přenesenou působností.
"Pokud mají mít stavební úřady takové kompetence, jaké jim tento zákon chce přiznat, tak by jich mělo být co nejméně. Tak aby rozhodovali jen skutečně kvalifikovaní lidé," soudí lidovecký ministr životního prostředí a spolupředkladatel návrhu Libor Ambrozek. Vláda však může odsouhlasit i druhou variantu. Ta počítá s tím, že o počtu úřadů budou rozhodovat kraje.
Nový zákon chce zpřísnit i postihy za černé stavby. Dosud mohli drobní investoři dostat nižší pokutu než stavební firmy. Návrh předpokládá, že nejvyšší sankce by mohla být zvýšena ze současného miliónu korun na dvojnásobek.

Zákon se možná opozdí
Vláda očekává, že nový stavební zákon začne platit už od počátku příštího roku, ale zda jej parlament dokáže tak rychle schválit, zůstává nejisté. "Jde o složitý zákon, a tak asi budeme rádi, pokud ho odsouhlasíme někdy příští rok na jaře," říká místopředseda US-DEU a poslanec František Pelc.
"Projednat zákon do voleb předpokládá pevné odhodlání koaličních poslanců a ochotu ministerstev diskutovat," říká sociální demokrat Jaromír Schling. Sám bude požadovat, aby se do něj zapracovaly paragrafy, které by urychlily budování dopravních komunikací.
V zájmu snadnějšího schválení byla již dříve od návrhu oddělena citlivá pasáž o vyvlastňování ve veřejném zájmu. Nakonec půjde o samostatný zákon, který vláda posoudí příští týden. "Pokud bude přijat, tak lidé konečně začnou dostávat spravedlivou náhradu," říká ministr Martínek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů