Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O přednostech cestování pomocí jízdního kola není nutné se rozepisovat. Umožňuje relativně rychlý přesun, aniž by přitom zamořovalo čistotu životního prostředí. Na kole ujedete pěkný kus cesty a přitom stihnete vstřebávat okolní krajinu. Zvláště přitažlivé jsou výlety do výše položených oblastí, které však vyžadují slušnou fyzickou kondici, schopnou zdolat i vícekilometrová stoupání. Své síly můžete změřit třeba na jedné z četných cyklotras vinoucích se alpskou horskou soustavou. Ovšem ne každý se vidí na špici pelotonu v závěrečné etapě Tour de France a dá raději přednost přátelštějšímu terénu. Takový najdete například v nedaleké podunajské nížině dolnorakouského regionu. V Chorvatsku si užijete jak kopce, tak rovinu. Po značených cyklotrasách můžete cestovat z vnitrozemí přes pobřeží a s pomocí trajektu i po četných ostrovech.

Muzeum Zkamenělý les vstoupilo v květnu do své další sezóny. I letos čeká na návštěvníky upravené bašty na lounském opevnění zajímavá podívaná.
Muzeum prošlo velkou rekonstrukcí, přibylo nejen mnoho nových exponátů, ale i nové výstavní skříňky a osvětlení. Odborníky zaujme přemístění „Mradického araukaritu“ , laici jistě ocení i krásu a barevnost vyleštěných zkamenělin. Muzeum vzniklo díky partě nadšenců okolo MUDr. Bořka Zasadila. U exponátů návštěvníci najdou i podrobné vysvětlení.
Otevřeno je zde každý den od 12 do 17 hodin. Jen pro připomenutí, toto ojedinělé muzeum se v Lounech nachází v těsném sousedství Žatecké brány a potěší i možnost zakoupení upomínkového předmětu.

Britská agentura pro životní prostředí zveřejnila kontroverzní výzkumnou zprávu, podle níž nejsou "žádné významné rozdíly" v dopadu na životní prostředí mezi používáním klasických a jednorázových dětských plenek. Okamžitě se strhla kritika, že výzkum nezohlednil náklady na likvidaci jednorázových plenek, jichž se v Británii prodá na 2,5 miliardy ročně, což představuje asi 400 tisíc tun odpadu.

Kappa Packaging otevřela nový závod na výrobu obalů z kašírované vlnité lepenky v průmyslové zóně v Olomouci-Holici. Investovala do něj 11 milionů dolarů. Na výrobu se používá zejména recyklovaný papír.

Severočeské doly měly ve druhém čtvrtletí zisk 861,5 milionu korun, tj. o 273 mil. Kč víc než ve stejném období loni. Hrubá těžba uhlí přitom klesla o 160 tisíc tun. Investovat letos doly budou téměř miliardu, a to především do ekologie a obnovy těžební technologie.

TÝDEN UDRŽITELNÉHO rozvoje probíhá ve dnech 30. 5.-5. 6. v ČR již potřetí, a to současně s obdobným týdnem ve Francii a s Mezinárodním dnem životního prostředí, který připadá na 5. červen.

Organizace Přátelé Evropy pořádá ve dnech 1. a 2. června v Charlemagne Building v Bruselu dva kulaté stoly. První bude věnován otázce, zda dopravní politika podněcuje trvale udržitelný rozvoj. Druhý se zaměří na "zelenou agendu" globálního obchodu - pokusí se definovat role a odpovědnost evropského průmyslu. Více informací na http://www.friendsofeurope.org/.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů