Čtvrtek, 25. dubna 2024

Žádejte o peníze, Česko svůj příděl nevyčerpalo

Žádejte o peníze, Česko svůj příděl nevyčerpalo

Peněz z Evropské unie se podnikatelům nabízí více než dost. Firmy si mohou vybírat z řady programů, spravovanými jednotlivými ministerstvy. Až na některé tituly nebyly zatím přidělené prostředky vyčerpány a tak mají zájemci velkou šanci svůj zamýšlený projekt profinancovat s pomocí dotace.
Česká republika může čerpat prostředky ze čtyř strukturálních fondů EU a to prostřednictvím jednotlivých operačních programů a jednotných programových dokumentů pro Prahu.
Do konce dubna došlo k čerpání ze dvou fondů: fondu rozvoje venkova (prostřednictvím proplacených projektů Operačního programu průmysl a podnikání) a zemědělského fondu (zde jsou propláceny projekty uskutečňované v rámci Operačního programu rozvoj venkova a multifunkční zemědělství).
Podíl vyčerpaných prostředků činil celkově u obou fondů ke konci dubna pouze 1,5 procenta z celkové alokace, přičemž objem schválených prostředků dosahuje jedné třetiny (viz tabulku).

Zájem není rovnoměrný
V rámci jednotlivých operačních programů se vyskytují opatření, kde zájem žadatelů několikanásobně převyšuje finanční příděl.
Hlavním "rekordmanem" je opatření Zlepšování infrastruktury ochrany ovzduší (OPI 3.3), kde 43 žádostí s finančním nárokem ve výši více než 6,2 miliardy korun převýšilo plánovanou alokaci více než jedenáctkrát. Ze stejného důvodu byla přerušena výzva programu Rozvoj v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP), kde finanční nároky žadatelů převýšily finanční příděl o 275 procent. Přitom ovšem v rámci OPPP je malý až minimální zájem žadatelů o opatření Obnovitelné zdroje energie a Úspory energie.
To může být částečně dáno malou finanční alokaci, větší váhu ale zřejmě hrají pro žadatele nevýhodné podmínky.
Nabízí se tak ke zvážení možnost přerozdělit prostředky v rámci jednotlivých operačních programů, případně upravit podmínky pro získání dotace tak, aby úspěšní a schopní žadatelů o dotace mohli využít všech přidělovaných prostředků.

(kráceno pro potřeby EnviWebu)

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů