Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise navrhuje, aby na sedmileté období 2007-2013 bylo pro Evropskou agenturu pro bezpečnost moří uvolněno celkem 154 milionů EUR. Tyto prostředky by agentuře dovolily dát členským státům k dispozici specializované lodě, které jsou schopny odstraňovat znečišťující látky a dále vyvinout satelitní detekční systém znečištění.

Evropská komise zahajuje celoevropskou televizní kampaň na podporu života bez tabáku. Tato kampaň je součástí protikuřácké kampaně HELP. Od 7. června budou ve všech 25 členských státech vysílány televizní šoty, které mají oslovit zejména mladé lidi a představit jim kouření jako něco abnormálního. Zároveň chce informovat o tom, že pro lidi závislé na kouření existuje pomoc.

Slovenští poslanci schválili zákon o lesích, napsal deník SME. Nová vyhláška ukládá vlastníkům a obhospodařovatelům lesu povinnost vést evidenci výkazu, poskytovat údaje o lesním majetku a brát ohled na životní prostředí. Poslanci si tímto slibují zkvalitnění vztahů mezi majiteli lesů a státní správou. Právní úprava věnuje pozornost zachování biologické diverzity, která byla částečně ohrožena neopatrným zacházením.
Aplikací nového zákona by v tomto roce mohlo dojít k úspoře 10,8 milionu korun. Navíc by v rámci nových těžebních možností mohlo najít práci až pět tisíc lidí. Pokud zákon schválí prezident republiky Ivan Gašparovič, v platnost vejde od prvního července.

Evropská komise požádala konzultanty o shrnutí závěrů veřejné konzultace na téma, zda zahrnout emise produkované leteckou dopravou do systému obchodování emisemi (ETS), do zprávy, kterou chce v rámci Zeleného týdne začátkem června prodiskutovat se zainteresovanými stranami. Autoři zprávy ve svých závěrech uvádějí zahrnutí emisí z letecké dopravy do ETS jako jednu z možností regulovat redukovat dopad letecké přepravy na znečišťování životního prostředí. Dalšími možnostmi jsou také poplatky ze znečištění ovzduší a další zdanění leteckého benzínu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů