Pátek, 19. dubna 2024

Na dotace všichni nedosáhnou

Na dotace všichni nedosáhnou

Ke konci června se zastaví příjem podpor na projekty, které finančně podporují i fondy Evropské unie. Mnohé přitom splňují podmínky, je jich ale úspěšných příliš mnoho a stát na jejich podporu nemá.
Například ze 143 žádostí o podporu na předložený projekt pro program Inovace, o který je mezi podniky největší zájem, muselo už ministerstvo průmyslu a obchodu zamítnout 35 požadavků na dotace a jednu na úvěr.
Uzavření finančního kohoutku přitom hrozí i dalším programům. Ne všechny jsou přitom přímo spojeny s evropskými příspěvky. Už dnes mají například smůlu lidé, kteří vsadili při stavbě svého domu na ekologické vytápění.
Stát až do září zastavil příjem žádostí o dotace - mimo jiné i proto, aby měl prostředky na spolufinancování projektů, které může spolufinancovat Brusel. "Na takové projekty můžeme získat od unie až 7,50 z vložených 10 korun domácích prostředků," upřesňuje šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Andrej Mudray.
Zároveň ale přiznává, že se mu osobně nelíbí systém, kdy hlavně domácnosti investují značné částky do ekologie a po skončení stavby se dozvědí, že dotaci nedostanou. "Zákon bohužel mluví jen o možnosti, nikoliv o nároku," vysvětluje.
Domácnostem to může způsobit citelné finanční potíže. Jako příklad může posloužit stavba rodinného domu ve středních Čechách.
"Vzhledem k náročnosti obsluhy a naší snaze o ekologičnost jsme s vyhlídkou státní dotace nakonec zvolili tepelné čerpadlo typu země-voda," říká spolumajitelka domu Hana Veselá. Také kanalizace je ekologická a míří do domácí čističky, která funguje na principu zemního filtru a je bezúdržbová.
Celkové náklady na tyto úpravy přesahují 425 tisíc korun a jsou značně dražší než obyčejné vytápění plynem či vypouštění odpadu do veřejné kanalizace.
"Celá novostavba byla navržena s ohledem na nízkou energetickou náročnost tak, aby splňovala přísné dotační podmínky," vysvětluje majitelka.
Rodina kvůli dotaci zaplatila za (pozitivní) ekologický posudek dalších 11 tisíc korun, dotaci ale téměř s jistotou nezíská. Stát totiž žádosti o dotace nepřijímá a nové začne možná posuzovat až v říjnu. Stavby, které ale jsou zkolaudovány, po devíti měsících z možnosti státní podpory vypadávají.
Fond ale může rozdělovat jen peníze, které má fakticky k dispozici. A ty došly. "Jednáme o navýšení příjmů, to ale nebude ze dne na den," uvádí šéf SFŽP Mudray.
Podnikatelé jsou na tom proti domácnostem o něco lépe. I když i v jejich případě hrozí, že stát nebude mít na podporu projektů dost peněz, mohou si vybrat z více dotačních možností a případně žádost odložit do doby, až se finance najdou.
Pro podnikatele je například v programech ministerstva průmyslu připraveno na období od roku 2004 do roku 2006 celkem tři sta padesát miliónů eur. "Téměř dvě stě šest miliónů finančních prostředků už čerpá pro naše podnikatele a zdá se, že skutečně zejména ty programy, které jsou zaměřeny na nákup nových technologií, marketink nebo na pozitivní investiční prostředky, jsou programy, o které je největší zájem. Podniky už dostávají peníze," říká náměstek ministra Martin Tlapa.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů