Sobota, 20. dubna 2024

Stát s méně úředníky je zatím jen na papíře

Stát s méně úředníky je zatím jen na papíře
Každý třetí ministerský úředník by měl podrobně sledovat politiku. Vládní i opoziční strany totiž dokončují přípravy na zrušení jeho pracovního místa. Než ale některý z plánů začne platit, uplyne nejméně rok. Do té doby zůstanou jen na papíře.
Pro opoziční ODS vypracoval tým sympatizantů pracující pod hlavičkou Efektivní stát (eStat) návod na seškrtání stávajících patnácti ministerstev na pouhých devět. Aby ho ale ODS mohla začít uskutečňovat, musí nejprve příští rok vyhrát volby.
Vládní variantu obdobného úkolu chystá už třetím rokem tým pracovníků odboru reformy státní správy na Úřadu vlády. Jeho projekt zase zastavila letošní vládní krize a následná výměna premiéra. "Plán modernizace státní správy byl na programu jednání vlády naposled 13. dubna. Kabinet jeho projednávání odložil a znovu se zatím do programu nedostal," uvedl Daniel Trnka z Úřadu vlády.
I kdyby se práce znovu rozběhly, budou první návrhy na redukci úřednických míst k dispozici nejdříve za rok, několik dní před volbami. "Než se podle zákona udělá výběrové řízení na auditorskou firmu, uběhne půlrok. A stejně tak dlouho obvykle prověrka také trvá," dodává Trnka.

Třetina je zbytečná
Pokud bude v dalších letech vládnout ODS, měla by zmizet více než třetina ministerstev. Zda však ze státních služeb odejde i příslušný počet ze stávajících 23 tisíc ministerských úředníků, studie eStat neuvádí. Některé úřady totiž nezaniknou absolutně, ale jejich úkoly si rozeberou jiné resorty.
"Nelze mluvit jen o škrtání ministerstev. Chceme přebudovat celý systém řízení státu, řadu věcí by pro stát měly za úplatu dělat soukromé firmy nebo kraje či obce. Lidé by v budoucnu měli chodit na jediný, jim nejbližší úřad a tam vyřídit všechno," říká šéf projektu Efektivní stát Edvard Kožušník.
O třetinovém podílu zbytečné práce mluví i lidé seznámení s dosavadní prací vládního týmu. Za dva měsíce skončí na Ministerstvu financí pilotní prověrka fungování úřadu, za kterou ministerstvo zaplatí poradenské firmě Deloitte téměř sedmnáct miliónů korun.. "Průběžné výsledky zatím nemáme, konečná zpráva bude nejpozději v srpnu," uvedl oficiálně mluvčí ministerstva Marek Zeman.
Lidé, kteří k pracovním dokumentům auditu mají přístup, však upozorňují, že závěrečný výrok bude silný.
"V podstatě se to blíží výsledkům podobných auditů na Slovensku. Tam se ukázalo, že třicet procent práce se dělá zbytečně a tým úředníků by mohl být o třetinu štíhlejší," uvedl zdroj seznámený s průběhem auditu.

Před volbami nepropouštět
Přestože tým expertů na Úřadu vlády navrhuje kabinetu rozšíření podobné prověrky i na zbývající ministerstva, a tento záměr podporuje kromě Bohuslava Sobotky například i ministr zahraničí Cyril Svoboda, premiér Jiří Paroubek to odmítá.
"Neumím si představit, že by tyto personální audity přišly do období dva tři měsíce před volbami. Tak se prostě stanou předmětem politického boje, a to je věc, kterou já bych nechtěl," prohlásil už před dvěma týdny v České televizi.
Jednání kabinetu pod Paroubkovým vedením potvrdila, že reformy mají být odloženy k ledu. "Lidem, kteří na změnách státní správy pracují, řekl, že o tom nechce slyšet, protože si nechce naštvat voliče. Na své straně má ministra kultury Pavla Dostála i ministra průmyslu Milana Urbana," uvedl zdroj z Úřadu vlády, který má k jednání kabinetu přístup. Kvůli své pracovní funkci si však přál zachovat anonymitu.
Ani ODS se ale k projektu eStat nehlásí naplno. Přestože občanské sdružení předsedy strany Mirka Topolánka Becario má nad akcí záštitu, šéf ODS trvá na důsledném oddělování strany a Efektivního státu.
"Není se čemu divit. Ty návrhy na rušení ministerstev jsou dost zásadní a některé členy ODS je na to potřeba před volbami trpělivou debatou teprve připravit," říká člen širšího stranického vedení.

Pozor na koalici
Některé změny mají být podle návodu eStat skutečně zásadní. "V první řadě se pokusíme změnit kompetenční zákon, a tím zrušit vybraná ministerstva. Pak můžeme přistoupit k dalším novinkám, například převést na ministerstvo zahraničí celou propagaci České republiky v cizině a dále třeba agendu zahraničního obchodu," říká stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil.
Navržený plán nepočítá do budoucna ani s Ministerstvem zemědělství, jehož činnost si mají částečně rozebrat ministerstva hospodářství a životného prostředí.
Jenže tady by mohla ODS narazit v případě, že bude sestavovat po volbách koaliční vládu, do které přizve lidovce. Pro ně je zemědělský resort klíčový, už řadu let na něm staví svůj volební program.
Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek je zatím k plánům ODS zdrženlivý. "Zatím jsem to neviděl. Obecně si zeštíhlení státní správy představit umím, ale nemůže to být jen redukce pro redukci."
Na koaliční úskalí upozorňuje i Martin Říman z ODS. "V naší straně by rušení resortů neměl být problém. Je ale potřeba mít na paměti, že vše se nakonec bude řídit matematikou koaliční smlouvy."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů