Středa, 24. dubna 2024

Jihočeští starostové se seznámí s využíváním obnovitelných zdrojů energie v Horním Rakousku

Jihočeští starostové se seznámí s využíváním obnovitelných zdrojů energie v Horním Rakousku

Pro rozvoj a zachování obcí je důležité podporovat rozšiřování infrastruktury a s tím související zásobování energiemi šetrnými k životnímu prostředí. Mezi energie šetrné k životnímu prostředí patří zejména obnovitelné zdroje energie. S příklady jejich hospodárného využívání v obci se budou moci seznámit starostové a zástupci obcí z bývalých okresů České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Prachatice na exkurzi do hornorakouské obce Windhaag bei Freistadt.

 

Exkurzi organizuje občanské sdružení Energy Centre České Budějovice v rámci projektu „Obnovitelné zdroje energie a odpadové hospodářství v obcích – školicí
a poradenský program pro starosty“, na jehož realizaci získalo společně se svými projektovými partnery – Svazem měst a obcí Jihočeského kraje a Hornorakouským svazem pro úspory energií dotaci z fondů Evropské unie.

 

Exkurze navazuje na seminář „Obnovitelné zdroje pro obec a energeticky úsporná opatření“, který se koná 2. června 2005 v Českých Budějovicích.

 

Obec Windhaag bei Freistadt je ukázkovou obcí využívající obnovitelné zdroje energie. V obci se nachází výtopna na biomasu, větrný park, vodní elektrárna, fotovoltaické i solární termické systémy.

 

Starostové se seznámí s možnostmi využití ekologické energie v obci, prohlédnou si výše uvedená zařízení a budou se moci zapojit do diskuze se starostou a dalšími zástupci obce. Během exkurze bude navštíven také nízkoenergetický dům, kde si starostové prohlédnou kotel na pelety a solární systém.

 

Exkurze se koná ve čtvrtek 9. června 2005 a účast na ní je pro starosty a zástupce obcí bezplatná. Bližší informace získáte a přihlásit se můžete v Energy Centre České Budějovice, Nám. Přemysla Otakara II. 87/25, České Budějovice, tel.: 387 312 580, eccb@eccb.cz nebo na www.eccb.cz, kontaktní osobou je Lenka Říčková. Uzávěrka přihlášek je 2. června 2005.

 

Autor: Lenka Říčková, ECČB
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů