Pátek, 29. března 2024

Na ekologii až 197 miliard

Na ekologii až 197 miliard
Evropský Fond soudržnosti by mohl na podporu životního prostředí v České republice v letech 2007 až 2013 poskytnout až 197 miliard korun. Vyplývá to z údajů Ministerstva životního prostředí. Česko spoléhá na pomoc evropských fondů, zejména pokud jde o splnění předpisů Evropské unie o čištění odpadních vod do roku 2010. Za první rok od vstupu do unie získala Česká republika na ekologii 7,4 miliardy korun dotací. Z Fondu soudržnosti přijala unie deset projektů za 7,2 miliardy korun, z toho dotací pokryla 5,4 miliardy.
V rámci Operačního programu Infrastruktura schválila Evropská unie 64 projektů za 2,8 miliardy korun, dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj na tyto projekty činí dvě miliardy korun.

Praze hrozí postihy
Hlavní město musí čelit hrozbě, že nebude moci čerpat dotace z Evropské unie. Pražská komise složená z nezávislých expertů sice vybrala projekty, které měly od unie dostat celkem 465 miliónů korun, radní ale z těchto úspěšných projektů některé vyňali a nahradili je neúspěšnými. A to se nelíbí Evropské komisi.
Jedním z vyřazených byl projekt sdružení proFem Mosty pro ženy. Sdružení proti vyřazení podalo stížnost, na kterou zareagovala Evropská komise. Žádá po magistrátu, aby schválil dotace tak, jak je hodnotící komise původně vybrala. Praha ovšem na takové opatření nechce přistoupit. Za takový postoj jí hrozí postihy.

Unie pomůže opravit domy
Výbor Evropského parlamentu pro regionální rozvoj podpořil návrhy českých poslanců, aby v příštím rozpočtovém období 2007 až 2013 bylo možné z fondů Evropské unie financovat revitalizaci obytných domů. Výbor naopak zamítl další český návrh, který by umožnil, aby unie hradila také daň z přidané hodnoty projektů na získání finančních prostředků. Návrh kromě českých zastupitelů prosazovali také europoslanci ze Slovenska, Polska a Maďarska. Z přijatého usnesení zatím není jasné, zda budou podporovány pouze domy ve veřejném vlastnictví, například obcí, nebo také soukromé domy. Ministerstvo pro místní rozvoj by chtělo z unie od roku 2007 získat pět až sedm miliard korun.

Peníze pro Středočechy
Středočeská regionální rada schválila další dvě desítky projektů, které by mohly získat celkem přes 242 miliónů korun ze strukturálních fondů Evropské unie v rámci Společného regionálního operačního programu. Projekty kraj předá Ministerstvu pro místní rozvoj, které rozhodne, zda splnily všechny požadavky a budou peníze z fondů čerpat. Do třetího kola bylo přijato 45 projektů a regionální rada jich schválila 22. K nejnákladnějším patří projekt modernizace autobusového nádraží v Příbrami.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů