Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost ČEZ dnes oznámila, že plánuje obnovení uhelných elektráren v Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích a Počeradech.
Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, řekl:
„Dokonce i při nejzelenějším scénáři české energetiky se část tepelných elektráren ještě jednou obnovovat bude, o tom není pochyb. Míč je teď na straně státu, který musí plánům ČEZ stanovit přísné mantinely. Důležitým kritériem při povolování nových projektů by se měly stát exhalace oxidu uhličitého. Právě uhelné elektrárny ČEZ jsou bezkonkurenčně nejhorším znečišťovatelem u nás. Stát musí nastavit taková pravidla, která budou ČEZ nutit k využití čistějších technologií a také elektráren na zemní plyn. Jakékoli plány na dodávky uhlí samozřejmě musí respektovat rozhodnutí lidí v Horním Jiřetíně a Černicích, kde 96 % hlasujících v referendu odmítlo návrh na zbourání a vystěhování své obce kvůli rozšiřování dolů.“

Dublovice - Při pondělní bouři zasáhl jeden z blesků dvousetletý dub v přírodní rezervaci Jezero. Po úderu blesku začal silný strom hořet. Požár zlikvidovali dublovičtí hasiči.

Podle hmyzích tykadel sloužících pro orientaci ve tmě vyvinuli němečtí výzkumníci umělé tykadlo, které umožní pohyb mobilním robotům ve složitých podmínkách. Výzkumníci z Fraunhoferova ústavu pro průmyslový provoz a automatizaci v Magdeburku a z univerzity v Bielefeldu zkonstruovali podle hmyzího vzoru dotykový senzor, který dodává o prozkoumávaném okolí více informací než dosud používané dotykové senzory. Je také robustnější a levnější než kamerová zařízení, která se nehodí pro všechna prostředí. Jak uvádí server Golem.de, dva malé elektrické motory umožňují umělému tykadlu oválně krouživé pohyby. Na špičce tykadla je umístěn zvláštní senzor, přičemž "hmyzí" tyčinka nereaguje na dotyk překážky stojící v cestě jako dosavadní dotykové senzory jen svou špičkou, ale je aktivní po celé délce. Kmitočtová frekvence tyčinky určuje, zda je překážka, jíž se senzor dotýká, už nablízku, takže robot se jí může včas vyhnout. Prototyp umělého tykadla je instalován na zkušebním mobilním rob otu, který se používá pro práce v prašném a silně znečištěném prostředí, v němž optické senzory a kamerové systémy selhaly.

Čistírna odpadních vod v Ledenicích, kterou před týdnem vyřadil z provozu prudký přívalový déšť, opět funguje. Přestože voda částečně zatopila objekt čistírny až do výše bezmála tři čtvrtě metru, ke konci minulého týdne bylo zařízení opět v provozu.
„Ve čtvrtek jsme spustili ověřovací provoz, od pondělka jede čistírna naplno. V zařízení se sice stále vysouší voda, ale hlavní je, že se již čistí, “ uvedl vedoucí provozu vodohospodářské společnosti 1. JVS Miroslav Ježík. Škody, způsobené průtrží mračen na čistírně, stále nejsou přesně vyčísleny, budou se ale rozhodně pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun.

Loňský vstup Česka a Polska do Evropské unie přispěl k větší čistotě kolem hraničního přechodu v Harrachově. Řidiči kamionů a osobních aut tam totiž nečekají dlouhé desítky hodin jako před 1. květnem 2004, kdy se ještě podrobovali celním kontrolám, a neodhazují do příkopů nebo do lesa tolik odpadků. ČTK to řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.
"Zlepšení situace se prokázalo při nedávném pravidelném jarním úklidu kolem silnice E65 od Harrachova k hraničnímu přechodu," uvedl Drahný. Pracovníci parku a silničáři přesto na pětikilometrovém úseku sesbírali dvě nákladní auta odpadků a odvezli je na skládku. Šlo o 15 pneumatik pro nákladní vozy, stejný počet pneumatik na osobní auta a 70 velkých pytlů s drobným odpadem - plastovými lahvemi, plechovkami, igelity nebo papíry.
Do čištění přírody od nepořádku se zaměstnanci parku pustili také od křižovatky Na Mýtě do Vilémova, položeného nedaleko Rokytnice nad Jizerou. Na zhruba stejně dlouhé trase jako z Harrachova k hraničnímu přechodu likvidovali především menší skládky. Odpadky se nakupily u odstavných ploch podél silnice, jež spojuje západní a východní Krkonoše.

Děčín - Přibližně čtyři sta metrů čtverečních lesního porostu hořelo včera odpoledne v Děčíně. Na kraj městské části Bělá vyrazily hasit oheň desítky profesionálních i dobrovolných hasičů. Požár dostali sice v obtížném terénu rychle pod kontrolu, ovšem dohašovat jej museli až do pozdních odpoledních hodin.

Litovel - O čištění vodních toků a koryt Moravy a protipovodňových opatřeních v Litovli a jejím okolí v úterý jednali zástupci zdejší radnice, Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví (CHKO) a Povodí Moravy. "Dohodli jsme se, že vodohospodáři vypracují jednoduchý plán prací a předloží ho do 20. července. Vyjádří se k němu dotčené strany. Čištění toků tak zvané malé vody se ale neobejde bez výjimky udělené ministerstvem životního prostředí,"sdělil vedoucí odboru životního prostředí litovelské radnice Leonard Machala. "Zpracujeme tři variantní řešení. Prvním bude pročištění říčních ramen, druhým jejich zkapacitnění nebo- li zvětšení průtoků. Třetím, nejsložitějším řešením, je vybudování severního obtoku mezi Litovlí a Červenkou,"uvedl zástupce Povodí Moravy Antonín Kurfürst. Z časových důvodů už ale letos k větším zásahům do koryt toků nedojde. Litovel potrápila velká voda naposledy letos v březnu. Vylila se ze zanesených koryt a zaplavila několik rodinných domů a desítky zahrad.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů