Pátek, 19. dubna 2024

Jihočeské obce a „zelené úřadování“: jak to dělají v Rakousku?

Jihočeské obce a „zelené úřadování“: jak to dělají v Rakousku?

Zástupci jihočeských obcí se byli přesvědčit v dolním Rakousku, jak se obce mohou stát průkopníky při ochraně životního prostředí a prosperity místních obyvatel.

Zástupci pěti jihočeských obcí – Chyšek, Ledenic, Nových Hradů, Suchdola nad Lužnicí a Vlachova Březí – se byli na středeční exkurzi uspořádané obecně prospěšnou společností Rosa přesvědčit, jak se vede obcím, které se snaží o šetrnější přístup k životnímu prostředí a podporují v něm i své obyvatele. Oberndorf, Scheibbs i Kirchberg an der Pielach jsou malebnými sídly u dolnorakouského St, Pöltenu v půvabně kopcovité krajině Předalpí. V jejich snaze o zelené nakupování z obecního rozpočtu i aktivitách na ochranu klimatu jim jsou nápomocni odborníci z dolnorakouské sítě ekologických poraden Umweltberatung Österreich. Představitelé těchto obcí po srdečném přivítání seznámili hosty z Jižních Čech se svými aktivitami na poli ochrany životního prostředí. Podělili se o svoje zkušenosti a konkrétní výsledky svého úsilí. Jihočeši se při následných diskusích nejvíce zajímali o systémy vytápění využívající obnovitelné zdroje energie, např. výtopny na biomasu a solární panely.

Tyto obce se snaží při svém provozu používat recyklovaný papír a plánují nákup energeticky úsporné počítačové techniky. Od roku 2003 se zde k prospěchu životního prostředí a zdraví zaměstnanců snaží vylepšovat i metody úklidu v obecních budovách – zejména efektivním používáním ekologických přípravků. Veřejné osvětlení je do velké prováděno energeticky úspornými svítidly. Obce podporují také rozvoj obnovitelných zdrojů energie, což se odráží v jejich členství ve Sdružení pro ochranu klimatu (Klimabündnis). Oberndorf má obecní úřad vytápěný tepelným čerpadlem. Scheibbs i Kirchberg již léta k vytápění veřejných i obytných budov využívají dřevní štěpku z obecních lesů. Kirchberg má dokonce i fotovoltaickou elektrárnu, která přeměňuje sluneční energii přímo na elektřinu. Všechny obce poskytují svým občanům nevratné půjčky na vytápění z obnovitelných zdrojů energie – spalování biomasy.

Obce též významně podporují místní ekonomiku tím, že maximálně využívají služby místních podnikatelů a produkty místních zemědělců a podporují i veřejnou dopravu. „Lidé jsou naším největším potenciálem – nejdůležitější je, aby tu žili rádi a bylo jim tu dobře“, řekl při setkání s návštěvou z jižních Čech starosta Kirchbergu pan Gonaus. Tato zásada v Kirchbergu, zdá se dobře funguje, protože toto městečko má se svými 3500 obyvateli 55 spolků.

Vedoucí městského úřadu v Scheibbsu připomněl, že ani rakouské úspěchy nebyly dosaženy hned a bez počátečních obtíží a nedůvěry občanů. Zdůraznil, že nejdůležitější je poznat počáteční stav a z něho, postupnými kroky, vycházet. „Přesvědčený skeptik je ten nejlepší spolupracovník“, dodal v diskusi o důležitosti úzké spolupráce úřadu se zaměstnanci i obyvateli obce pro úspěch aktivit na ochranu životního prostředí a klimatu na úrovni obce.

Zástupci hostitelských obcí otevřeně vyjadřovali svoji ochotu pomáhat českým obcím v jejich snahách o zavedení principů zeleného nakupování a využívání obnovitelných zdrojů energie a podělit se o svoje zkušenosti v této oblasti.

Chyšky, Ledenice, Nové Hrady, Suchdol nad Lužnicí a Vlachovo Březí se účastní projektu Rosy, o.p.s. „Zelená kancelář“. Cílem tohoto projektu je pomoci obcím osvojit si princip zeleného nakupování a tím zvýšit efektivnost a šetrnost jejich provozu k životnímu prostředí. Realizace projektu „Zelená kancelář“ je podporována z prostředků Evropské unie. Projekt je též podporován Krajským úřadem Jihočeského kraje.

Tzv. Zelené nakupování se stává v Evropě čím dál větším fenoménem a tato oblast se začíná intenzívně rozvíjet i v České republice. Hlavním konceptem zeleného nakupování je vynakládání prostředků na provoz a údržbu tak, aby nakoupený materiál i služby byly co nejšetrnější k životnímu prostředí a zdraví lidí. S tím souvisí i jejich efektivnější využívání, což umožňuje dosáhnout úspor materiálu a energie a tím finančních prostředků. Na českém trhu je v současnosti k mání dostatečná škála „šetrných“ výrobků, což dovoluje rozvoj tohoto přístupu i u nás. Nesmírný význam má zelené nakupování ve veřejných (státních) institucích, které svou spotřebou  ovlivňují významnou část trhu a svou orientací na výrobky a služby šetrnější k životnímu prostředí mohou usnadnit jejich dostupnost i vyšší kvalitu. To ulehčuje přijetí tohoto zodpovědnějšího přístupu k životnímu prostředí i na menších úřadech, mezi podnikateli i v domácnostech. V tomto trendu jsou nejdále skandinávské země, kde podíl veřejných prostředků vynaložených s ohledem na životní prostředí činí až 40-50% z celkového veřejného nakupování a zásobování.

Kontakt: Mgr. Pavel Hrubý, Rosa, o.p.s., Nádražní 55, 370 01 České Budějovice, tel. 387 432 030,

hruby@rosa.ecn.cz, mobil: 608 115 198

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů