Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministři životního prostředí Visegrádské skupiny se sejdou v Polsku

Ministři životního prostředí Visegrádské skupiny se sejdou v Polsku

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se začátkem příštího týdne (6. – 7. června 2005) sejde v polské Bialowiezi se svými kolegy na 12. setkání ministrů životního prostředí zemí Visegrádské skupiny (V4). Setkání se zúčastní i ministři Miklós Persányi (Maďarsko), László Miklós (Slovensko) a Tomasz Podgajniak (Polsko).  Hostem setkání bude litevský ministr životního prostředí Arūnas Kundrotas.

Hlavním obsahem jednání ministrů budou témata spojená s fungováním a vzájemnou spoluprací zemí Visegrádské skupiny v rámci Evropské unie. Ministři si vymění názory a zkušenosti z financování projektů z prostředků fondů Evropské unie, zejména s ohledem na blížící se novou finanční perspektivu EU 2007-2013. Prodiskutují rovněž připravovanou legislativu Evropských společenství v oblasti životního prostředí. Jde například o chystanou směrnici o vozidlech s ukončenou životností. Země V4 by se neměly stát cílovými zeměmi dovozu ojetých vozidel z ostatních zemí EU.

Ministři si vymění zkušenosti s ekonomickými nástroji v odpadovém hospodářství a také s financováním soustavy NATURA 2000. Tématem schůzky bude také společný příspěvek k činnosti Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat, jejíž ratifikace se očekává ve všech zemích Visegrádské skupiny do konce roku 2005.

Jedním z bodů jednání bude i společná politika zemí V4 k aktuálním otázkám EU, mezi něž patří střednědobé zhodnocení Lisabonské strategie, změna klimatu a nová chemická politika EU – REACH.

Na závěr jednání po podpisu společného prohlášení proběhne v úterý 7. června  v 9:00 hod v hotelu Soplicowo (Bialowieza) tisková konference ministrů.

 

Další informace:

Informace o Visegrádské skupině - http://www.visegradgroup.org/

Lisabonská strategie - http://www.euractiv.cz/?a=show&cid=1250&sid=24&pid=24

Evropská unie- REACH - http://europa.eu.int/comm/environment/chemicals/reach.htm

REACH na stránkách MŽP - http://www.env.cz/AIS/web-pub.nsf/$pid/MZPZKF4K8015

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů