Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Země visegrádské čtyřky - Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko - chtějí společně v rozpočtu Evropské unie prosazovat peníze na ochranu životního prostředí. Při jednání ve východopolské Bialowieži se na tom včera shodli ministři životního prostředí. "Hlavním tématem jednání byly globální otázky, jako je třeba změna klimatu," řekl český ministr Libor Ambrozek. Země by podle něj měly spolupracovat mimo jiné při projednávání evropské legislativy. "Konkrétním případem může být otázka nakládání s odpady," dodal Ambrozek. Pokud například česká firma chce ze Slovenska nebo Polska vyvézt papír jako surovinu pro svou výrobu, musí získat souhlas tamních úřadů. "To by bylo dobré zjednodušit," řekl ministr.

Evropská komise přiznala Slovensku finanční pomoc z Fondu solidarity ve výši 5,67 mil. EUR na vypořádání se s následky loňské vichřice, která řádila v Tatrách. Po posouzení přihlášky podané Slovenskem v lednu tohoto roku Komise uznala, že se jedná o vážnou katastrofu, na které je možné čerpat prostředky z Fondu solidarity.

Horní Maršov - Krkonošské středisko ekologické výchovy (KSEV) Rýchorská bouda uspořádalo tento týden pobyt pro děti z mateřských škol s doprovodným programem. Nabídky využily Mateřská škola z Mladých Buků a MŠ z Bernartic. Už během výstupu na Rýchorskou boudu se děti seznamovaly prostřednictvím různých her se životem zvěře ve volné přírodě. Během dvoudenního pobytu se prošly po naučné stezce, která vede Dvorským pralesem a prohlédly si také stádo skotského náhonního skotu. Při další hře měly příležitost zhotovit si otisk kůry stromů. Cestou z Rýchor se zastavily u velkých mravenišť lesních mravenců a poznávaly život v těchto stavbách. "Rádi přivítáme na Rýchorách děti i z jiných mateřských škol s jejich učiteli. Připravíme pro ně určitě zajímavý program zaměřený na ekologickou výchovu," řekla vedoucí KSEV Rýchorská bouda Helena Leblochová.

Jižní Čechy - Z celkové sumy 49 milionů korun z grantových programů chce kraj uvolnit 15 milionů obcím na vybudování protipovodňových opatření. Doporučení rady kraje musí ještě schválit zástupitelstvo.
"Strunkovice nad Blanicí by mohly získat 662 tisíc korun na vybudování odtokového kanálu kolem jezu. Dalšími 200 tisíci bychom pak obci chtěli přispět na odstranění nedávných škod způsobených přívalovými dešti. Necelým milionem korun chceme pomoci Pracejovicím na Strakonicku na protipovodňovou hráz," uvedl namátkou hejtman Jan Zahradník (ODS).
Plánované stavby i opatření hodlá kraj nejprve konzultovat s Povodím Vltavy, aby se nestalo, že prospěšná věc pro jednu obec jinou poškodí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů