Čtvrtek, 28. března 2024

Hodně peněz, ale málo muziky

Hodně peněz, ale málo muziky
Na konci loňského roku pracovaly v ČR větrné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 15 MW. Minimální varianta pro rok 2010 počítá s instalovaným výkonem zhruba 500 MW, maximální s více než 1000 MW. Větrná elektrárna využívá roční časový fond na výrobu elektřiny jen asi z 9-11 procent, zatímco v Německu z 13-15 procent.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny může vítr přispět k výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE) v roce 2010 jen asi dvěma procenty. Závazek vyrábět 8 % elektřiny z OZE, který jsme dali EU, podle Peciny téměř jistě v roce 2010 nesplníme, i když se jistě výrazně rozšíří využití biomasy. Tento cíl však nepodléhá žádné sankci EU a přiblížíme se mu zřejmě v letech 2012-2013. Stejný problém má řada dalších zemí EU.

Pro Ministerstvo průmyslu a obchodu, České sdružení regulovaných elektroenergetických společností a další subjekty zpracovala společnost Euroenergy odbornou studii, která se zabývá finančními dopady rozvoje větrných elektráren v ČR. Do roku 2010 mohou dosáhnout až 11 miliard korun, záleží na tom, který ze tří zkoumaných scénářů možného rozvoje větrných elektráren se uskuteční. Zejména se to zřejmě projeví v nutnosti posílit distribuční a přenosové sítě - stejně jako tomu bylo vždy při uvádění nových výrobních zdrojů do provozu včetně Temelína. Vyšší náklady vždy zaplatí spotřebitelé v ceně. Nemá to však být příliš významná částka navíc - podle studie Euroenergy od 0,072 Kč do 0,19 Kč za 1 kWh.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů