Sobota, 20. dubna 2024

Krajský soud rozhodl v kauze odpadového hospodářství

Krajský soud rozhodl v kauze odpadového hospodářství
Senát Krajského soudu v Českých Budějovicích v pondělí očistil bývalého náměstka českobudějovického primátora Zdeňka Čápa i vedoucí odboru správy veřejných statků magistrátu Vladimíru Hruškovou, někdejší Čápovu podřízenou. Oba byli obžalováni z padělání pověřovací listiny odpadového hospodáře města České Budějovice.

Senát zrušil v celém rozsahu březnové rozhodnutí samosoudkyně okresního soudu Soni Fišerové, která Čápovi a Hruškové vyměřila dvanáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na tři roky plus osmdesátitisícovou pokutu, a následně je zprostil viny. "Celou kauzu bych označil slovy klasika: Mnoho povyku pro nic," řekl Právu předseda senátu Jan Štícha. Rozsudek je pravomocný.

Případ začal na jaře 2003 kontrolou České inspekce životního prostředí, která zjistila, že město nemá odpadového hospodáře. Tuto funkci ukládá od roku 2002 zákon o odpadech. Později se objevila kopie jmenovací listiny, podle níž měla odpadovou hospodářku dělat právě Hrušková z pověření Čápa. Policisté však tuto listinu označili za falešnou. "Konečně zvítězil zdravý lidský rozum," řekl Právu k verdiktu odvolacího soudu Čáp.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů