Čtvrtek, 28. března 2024

Kde jsou příležitosti pro exportéry

Kde jsou příležitosti pro exportéry
Nejčastějším poskytnutým finančním produktem ČEB do Itálie je financování výroby pro vývoz, následné dodavatelské úvěry vývozcům a poskytování záruk.

Z hlediska odvětví Česká exportní banka financovala při vývozu do Itálie především produkty strojírenského a technického charakteru a průmyslové výrobky. V minulosti ale banka financovala i vývoz brusného materiálu, paletové přířezy, zahradní stroje a techniku, potahové látky, chladiče a další.
Například v letošním roce poskytla ČEB českému výrobci financování výroby pro vývoz televizních obrazovek do tohoto teritoria v objemu přes dva milióny eur. Od loňského roku byla navázána dlouhodobější spolupráce při financování komponentů k jeřábům v objemu šedesát miliónů korun ročně.
Za dobu své desetileté činnosti umožnila ČEB tuzemským firmám uskutečnit v Itálii řadu velkých projektů i menších obchodních případů. Jedním z nich byl projekt financování vývozu společnosti Škoda Energo. Jednalo se o parní turbíny a turbogenerátor o výkonu 117 MW pro spalovnu komunálního odpadu v lokalitě Acerra. Rozsah angažovanosti ČEB představoval celkem přes sedm miliónů eur, a to jak formou úvěru na financování výroby pro vývoz, tak i záruky za vrácení akontace a záruky za dobré provedení smlouvy o vývozu.
Dodávka byla úspěšně realizována, spolupráce banky se Škodou i s italskou stranou byla na vysoké profesionální úrovni.
V roce 2002 poskytla ČEB společnosti Inekon Group úvěr na financování výroby pro vývoz osmi kusů modernizovaných dieselelektrických lokomotiv do Itálie, následně pak vývozní úvěr a záruky za vrácení akontace a za dobré provedení práce. Celková částka smlouvy o vývozu činí 7,3 miliónu eur.
Z těchto i dalších zkušeností ČEB vyplývá, že zájem italským firem se soustřeďuje především na strojírenský, elektrotechnický, dřevozpracující, automobilový, hutnický průmysl, potraviny a chemikálie. Vzhledem k tomu, že v řadě oborů je italský trh velmi náročný a díky vysoké koncentraci firem soustředěných v průmyslových zónách téměř zcela zaplněn, šanci na uplatnění mají především ty české produkty, které lze využít při dalším zpracování (suroviny, polotovary), dále výrobky strojírenského charakteru, neelektrická zařízení, jednoduché výrobky ze dřeva, plastu, papíru, skla, keramiky a kovu, produkty živočišné výroby.
Šanci mají ti výrobci, kteří nabídnou atraktivní cenu nebo produkty s výjimečnými technickými parametry. Očekávána je především rychlost, přesnost a kvalita dodávek. Italské firmy projevují rovněž zájem o využití výrobních kapacit v zahraničí s následným exportem do třetích zemí. Prostor pro české výrobce a vývozce je v poslední době otevřen rovněž díky současné ekonomické situaci v Itálii, a to především oslabením konkurenceschopnosti italského zboží a služeb a slabou poptávkou po italském zboží ze strany hlavních zahraničních obchodních partnerů. Další potenciál se rýsuje v budoucnosti v oblasti společných investic, resp. vzájemných dodávek pro investiční celky.

AUTOR: Autorka pracuje v České exportní bance
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů