Pátek, 29. března 2024

Mexiko: příležitostí pro české firmy je energetika

Mexiko: příležitostí pro české firmy je energetika
Mexiko není jen zemí slumů a chudoby, nýbrž hospodářskou velmocí, desátým největším exportérem na světě a také významným importérem. Jen vloni dovezlo stroje v hodnotě 22,5 miliardy dolarů a poptávka po nich stále narůstá. "Objem výroby i její efektivita není v Mexiku dostatečná. Proto potřebujeme moderní stroje a zařízení. V tom vidím příležitosti i pro české firmy," prohlásil mexický ministr hospodářství Fernando Canales Clariond při pondělním jednání s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem. "Naše země se neobejde také bez dřevoobráběcích, textilních, kovoobráběcích a potravinářských strojů. Možnosti spolupráce vidím i v dodávkách výrobků vašeho chemického průmyslu," dodal ministr Clariond.
Podobně vidí šance i Horte Polez Morton, viceprezident východoevropské sekce COMCE, vlivné organizace soukromých firem podporující obchod. "Co potřebujeme, je modernizace strojového parku. Samozřejmě, že o vašich firmách víme a očekáváme od nich především to, že k nám přinesou nové technologie," prohlásil Morton po úterním setkání delegace českých podnikatelů se zástupci mexických firem a institucí.
Právě po nových technologiích je v Mexiku hlad, a to i v souvislosti s nekontrolovatelným růstem měst a nutností budovat informační a dopravní systémy obsluhující tato velká města. Hovoří se i o potřebě investic do ekologie a těžby a zpracování pitné vody, jíž je v některých částech země nedostatek.
Jedním z nejdůležitějším odvětví v Mexiku a současně i oblastí, kde se otevírají příležitosti pro české firmy, je energetika. V pondělí byl například podepsán kontrakt společnosti Škoda Praha na dodávku paroplynové elektrárny ve třímiliónovém Monterrey. "Přinese to pro nás reference a doufám i další kontrakty," řekl po podpisu generální ředitel Škody Praha Jiří Smola. Úspěšně se zde prosazuje i Škoda Power.
"Máme zájem usnadnit českým firmám vstup do energetiky," slíbil mexický ministr Fernando Epizodo Barragán, který také přijal pozvání ministra Urbana k jednání do Prahy. Problémem ropného a elektrárenského odvětví, které vytváří jedenáct procent mexického HDP, je však to, že se nachází v rukou státu. O investicích proto rozhodují tři odlišné politické složky v parlamentu. "Po volbách v příštím roce by se situace měla uklidnit," tvrdí ministr Barragán, podle něhož by orientace země na získávání investorů do energetiky měla i poté pokračovat.
Čeští podnikatelé se při podnikání v Mexiku mohou setkat i s dalším problémem. "Naše hospodářství je příliš regulované, je tu proto mnoho byrokracie," upozorňuje Ney Villamil Ruiz, hlavní koordinátor COMCE, podle něhož je vhodnou cestou vstupu na mexický trh zakládání společných podniků. Jedním z nich je firma Comersa, která zde prodává například česká letadla.

Po čem je v Mexiku poptávka
stroje na zpracování dřeva, kovoobráběcí stroje
textilní a potravinářské stroje
elektrárny, komponenty pro silnoproudou elektrotechniku
chemické a farmaceutické výrobky, hnojiva a plastické hmoty
čerpadla, chemikálie a hnojiva
ocel a výrobky ze železa
léčiva a zdravotnická technika
spalovny, čističky sladké a slané vody
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů