Čtvrtek, 25. dubna 2024

Poptávka po ropě poroste. A s ní i ceny

Poptávka po ropě poroste. A s ní i ceny
Svět bude v letošním posledním čtvrtletí denně spotřebovávat 86,4 miliónu barelů ropy, zhruba o čtyři milióny více než nyní. Odborníci si kladou otázku, jak toto číslo zveřejněné Mezinárodní agenturou pro energii (IEA) zahýbá s cenou. Ta neklesla pod 50 dolarů za barel ani během letošního jara, kdy je poptávka tradičně slabší.
"Obvzlášť skličující je, že nyní končí období nejnižší poptávky. Během něho se kartelu OPEC nepodařilo cenu snížit," uvedl pro agenturu Bloomberg Gary Ross z americké poradenské firmy PIRA Energy.
Jak spočítal, průměrná poptávka v letošním druhém pololetí, kdy se odběratelé připravují na hlavní topnou sezónu, bude asi o tři milióny barelů vyšší než v pololetí prvním.

Brzy 60 dolarů za barel?
Na trh nyní doléhají také zprávy z Iráku, jehož vývoz se stále pohybuje kolem půldruhého miliónu barelů denně, tedy pod předválečnou úrovní.
Zvýšit těžbu se nedaří Venezuele, jejíž ropný sektor stále pociťuje důsledky protivládních protestů před dvěma lety. Navíc, prezident Hugo Chávez svojí politikou úspěšně odradil zahraniční investory, jimž naposledy zvýšil daně. A do třetice, Rusko, největší producent mimo OPEC, naposledy ohlásilo, že tempo růstu těžby citelně zvolnilo.
Cena ropy, která letos na newyorské komoditní burze poskočila o 23 procent, se tak může i pod vlivem zmíněných zpráv už během letošního třetího čtvrtletí snadno vyšplhat na 60 dolarů za barel, uvedla v poslední předpovědi Commonwealth Bank of Australia.
Její experti se mj. obávají, že rafinérie v USA nebudou schopny držet krok se spotřebou zejména topného oleje a motorové nafty.
Celková poptávka po ropě v Severní Americe by se podle předpovědi IEA měla letos zvýšit z loňských 25,2 miliónu barelů o půldruhého procenta, zato poptávka Číny o 7,1 procenta.
S předpovědí, která vidí cenu ropy v USA během druhého pololetí přes 60 dolarů, přišel také peněžní dům Barclays Capital.

Zase ty hurikány
Analytik Commonwealth Bank of Australia David Thurtell upozorňuje na další nebezpečí pro trh ropy. Tím je blížící se "sezóna hurikánů", které mohou dočasně ochromit těžbu v Mexickém zálivu. Odtud pochází zhruba čtvrtina ropy spotřebovávaná v USA.
V živé paměti stále je hurikán Ivan, který řádil v zálivu loňského září. V USA a Karibské oblasti zabil přes 120 lidí, napáchal hospodářské škody za více než 11 miliard dolarů a dočasně omezil těžbu ropy v USA o 14 procent.
Meteorologové z Coloradské univerzity nevěští ropným trhům nic dobrého ani letos. Předpovídají, že nad Atlantikem vznikne asi o 40 procent hurikánů více, než je dlouhodobý průměr.
Jak připomněla agentura Bloomberg, experti ze zmíněné univerzity loni přesně stanovili, že nad Atlantikem bude řádit osm bouří.

Rafinérie, nejslabší článek
Světový trh s ropou netrpí faktickým nedostatkem suroviny. "Úroveň zásobování je docela normální," prohlásil na konferenci o ropě a plynu v Kuala Lumpur tento týden Jeroen van der Veer, výkonný ředitel koncernu Royal Dutch/Shell. Za velký rizikový faktor označil skutečnost, že rafinérie po celém světě "jedou na doraz".
"Vůbec nejde o dodávky ropy, ale o rafinérské kapacity. Z toho vyplývá, že možnosti OPEC srazit současnou cenu jsou velmi omezené," uvedl v rozhovoru pro list The New York Times William Dudley, hlavní ekonom banky Goldman Sachs pro USA.
"Trh žádá v prvé řadě ropné produkty, nikoli výchozí surovinu," dodal Jason Kenney, analytik společnosti ING Financial Markets.
Investice do výstavby nových zpracovatelských kapacit naplánované na období 2003 - 2006 jsou zcela nedostatečné, varoval na konferenci v Kuala Lumpur Ian Taylor, prezident společnosti Vitol Group.
Podle něj se v uvedeném období po celém světě zvýší o pouhých 700 000 barelů denně, teprve v roce 2007 lze počítat s přírůstkem kolem 1,3 miliónu barelů.
Poptávka po motorové naftě v nadcházejících letech poroste v průměru o pět procent ročně a po leteckém palivu o 3,5 procenta, předpovídá Taylor. Poukazuje na to, že nové kapacity se nyní budují jen v Číně, Indii a na Středním východě.
Jedním z projektů je rafinérie, kterou postaví Saúdská Arábie v Indii. Důležitým ekonomickým podnětem je skutečnost, že rafinérie dosahují v posledních letech vysokých marží.
Podle prezidenta OPEC Šajcha Ahmada Fahda Sabaha je důležité, aby členské země kartelu v budoucnu podmiňovaly spolupráci se západními investory tím, že partneři se zavážou investovat nejenom do těžby, ale i následného zpracování suroviny. "Nedospějeme-li k takové úrovni spolupráce, pak to může být problém," prohlásil v květnu na Světovém ekonomickém fóru v Jordánsku.
Společné investice nejenom do těžby, ale i do petrochemického průmyslu, by měly být zajímavé pro obě strany, tvrdí představitelé OPEC. Na výzvu kartelu už podle agentury Bloomberg kladně reagovala americká společnost Chevron. "Takový námět důkladně zvážíme," sdělil James LeJeune, odpovědný za operace firmy v Africe a Středním východě.
Získat povolení pro stavbu rafinérie ropy v průmyslově vyspělých zemích je krajně obtížné. Jsou považovány za velké riziko pro životní prostředí. Například v USA nebyla postavena nová rafinérie od konce sedmdesátých let.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů