Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Právě v těchto dnech Podkrušnohorský zoopark vypouští do volné přírody sovy pálené. Jedná se o deset ptáků různého stáří. Sovy vypouští zoopark pro posílení slabé populace sov na Chomutovsku.
„Jsou to vlastní odchovaná mláďata ze zooparku. Z loňského posledního odchovu a z letošního prvního,“ uvedl Petr Hora, ornitolog zooparku.
V chomutovské zoo bylo do volné přírody vypuštěno již téměř padesát těchto sov. Další vypouštění je plánováno na podzim roku 2005.

Ministr životního prostředí navštíví 20. června Karlovarský a Ústecký kraj. Se zástupci Sokolovské uhelné si prohlédne rekultivace, setká se s vedením Karlovarského kraje. Od 16.30 bude v Podbořanech na Lounsku besedovat s občany na téma Aktuální problémy v ochraně životního prostředí.

Havárie nákladního vlaku, který vezl cisterny s mazutem a vykolejil v noci na včerejšek severozápadně od Moskvy, hrozí způsobit ekologickou katastrofu. Z více než dvou desítek vykolejených cisteren už vyteklo na 300 tun mazutu.Kdyby se nebezpečné látky dostaly do řeky Volhy, ohrozily by zdroje pitné vody několika velkých ruských měst. Podle vyšetřovatelů způsobil havárii špatný stav kolejí.

Břeclav Ekologické organizace představí zájemcům některé lokality, které by prý mohla ohrozit první etapa výstavby kanálu Dunaj- Odra- Labe. Poslední červnovou sobotu tak vyrazí od břeclavského vlakového nádraží autobus, který zajede i do Rakouska a na Slovensko. "Pokud vláda kanál zahrne do dopravní politiky, budou některá místa obětována,"řekl Jaroslav Ungermann z Unie pro řeku Moravu. Cílem akce je podle něj seznámení s přírodními hodnotami řeky Moravy v údolní nivě na rakouské a slovenské straně, včetně míst, zahrnutých v rezervacích Natura 2000. Návštěvníci mohou hovořit i se zástupci rakouských a slovenských nevládních a ekologických organizací. "Náklady na autobus hradí granty,"doplnil Ungermann s tím, že cestovné do Břeclavi si účastníci platí sami. Podle Ungermanna před stavbou kanálu varuje posudek, který si nechal zpracovat Jihomoravský kraj. "Stavba je možná, ale kvůli škodám na moravské přírodě problematická v jakékoli variantě,"vysvětlil ekolog. V Rakousku by si stavba údajně vyžádala i demolice domů v několika obcích.

Bruntál Pět nových programů na podporu ekologické výchovy chystá Centrum osvěty pro životní prostředí ( COŽP) v Bruntále. Vydají samolepky, vzdělávací hru, plakáty a pamětní listy. Kromě toho připraví i vzdělávací program Kruh, při kterém se žáci ve školách dozvědí informace o uzavřeném cyklu, ve kterém se pohybují vytříděné odpady. Na děti a mládež zaměřuje město při ekologické výchově systematicky největší pozornost, řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.
Náklady na všechny programy budou kolem 100 tisíc korun. Od kraje získalo COŽP dotaci téměř 70 tisíc korun, zbytek zaplatí město. Pro nejmenší děti z mateřských i základních škol je určena i vzdělávací hra Házení kostek. V rámci projektu vzniknou i plakáty a samolepky. " Budou svým sdělením a zpracováním emotivně působit na občany, aby si uvědomili důležitost ekologicky šetrného přístupu k životnímu prostředí," vysvětlil Ondrášek. Centrum vydá i pamětní listy s informacemi o kulturní památce Uhlířský vrch a k ní přiléhající lipové aleji. COŽP se věnuje propagaci ekologie a trvale udržitelného života na Bruntálsku systematicky. Na začátku roku například vydalo videokazetu Voda- strom- kámen a informační brožuru o životním prostředí, kterou dostala každá bruntálská domácnost.

Vlašimsko - S cílem zachránit přírodně cenné pozemky, na nichž se vyskytují chráněné druhy rostlin nebo živočichů, se podařilo Českému sdružení ochránců přírody Vlašim vykoupit rašeliniště nazývané Na prameni s plochou třetiny hektaru. To se nachází uprostřed lesa u Načeradce. "Lokalita je zajímavá především výskytem masožravé rostliny rosnatky okrouhlolisté a žije tu také skokan zelený," informovala mluvčí Českého sdružení ochránců přírody Marcela Mikesková s tím, že výkup pozemku umožnil projekt "Místo pro přírodu", který společně s veřejnou sbírkou funguje již dva roky. Za tu dobu se podařilo shromáždit na účtu pro výkup pozemků téměř dva miliony korun. "K rašeliništi zatím nevede žádná cesta, ale počítáme s tím, že by tam v budoucnu měla být naučná stezka," upřesnila Marcela Mikesková a doplnila, že všechny pozemky, které sdružení vykoupilo, jsou přístupné veřejnosti. Jejich poškozování se pracovníci organizace neobávají. "Proč by lidé ničili něco, na co si sami přispívají," podotkla optimisticky Mikesková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů