Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Ambrozek slyšel i výtky proti elektrárnám

Ministr Ambrozek slyšel i výtky proti elektrárnám
Podbořany - Ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek v pondělí besedoval s občany Podbořanska a představiteli tamní samosprávy. Témata se podle očekávání soustředila především na větrné elektrárny, hlubinné úložiště radioaktivních odpadů a odkanalizování domácností.
"V obnovitelných zdrojích jsme pozadu a stav ovzduší není jen problém velkých států. Proto existují záměry na využití biomasy nebo jako u vás na stavbu větrných elektráren. Je to prvek, na který bude třeba si zvyknout," nepotěšil hlavně přítomné obyvatele Pšova. Ten je v otázce větrníků rozdělen. "Mají stát na půdě, která má na Podbořansku nejvyšší kvalitu, táhnou tam i divoké husy! Těm, kteří jsou pro nebo jim větrníky nevadí a umožní je postavit, jde jen o peníze," zlobila se Marie Vinterová. Podle podbořanského starosty Josefa Čerňanského ale není co řešit stejně jako v případě sousedních Sýrovic. "Pokud budete v Pšově jednotní a řeknete ne, elektrárny mít za humny nebudete. Když řeknete ano, budou tam. Ale vy v Pšově jste rozdělení," reagoval.
Podle Libora Ambrozka je pouze na lidech v dané lokalitě, aby řekli ano, či ne. "To vy tam budete žít vedle větrníků, " řekl s tím, že totéž platí pro hlubinné úložiště.
V případě odkanalizování upozornil, že není únosné, aby stovky vesnic v ČR měly všechny vybudovanou kanalizaci. Konkrétně na Podbořansku tkví ovšem problém v tom, že malé obce leží v pásmech zdrojů pitné či dokonce minerální vody. To je třeba případ Očihova a Nepomyšle, které řeší hlavně financování mnohamilionových projektů.
Podle ministra patří ČR mezi evropskou špičku co se odkanalizování týče.

Co také zaznělo
"Chceme čisté životní prostředí, a to bude každého z nás vždycky něco stát, třeba právě rostoucí platby za odpady. Možná přijdou na přetřes úvahy, zda všechny různé místní platby obyvatel obcí a měst ne-sdružit a nevytvořit tak jednu obecní daň. Tak je tomu třeba ve Velké Británii," uvedl Libor Ambrozek.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů