Středa, 24. dubna 2024

Výroba elektřiny z jádra se zvyšuje

Výroba elektřiny z jádra se zvyšuje
Největší průmyslové země sázejí opět ve větší míře na jadernou energii.
Vláda prezidenta Bushe předložila Kongresu návrh energetické politiky, její součástí je i rozvoj jaderné energetiky. Německá opozice slibuje, že po očekávaném vítězství v podzimních volbách přehodnotí jadernou politiku v tom smyslu, že prodlouží povolení k provozování stávajících jaderných elektráren. Japonsko, Francie či Rusko se nikdy energie z jádra nevzdaly a výrobu elektřiny z toho zdroje zvyšují.

Loňský rok byl rekordní
O změně pohledu na jadernou energetiku svědčí i čísla zveřejněná odborným časopisem International Journal for Nuclear Power za loňský rok. Ten byl z pohledu jaderných energetiků rekordní. Jaderné bloky dodaly loni 2,7 miliardy megawatt elektrické energie, čímž překonaly rekord z roku 2002 zhruba o patnáct procent.
Ve světě pracuje 441 jaderných bloků. Loni přibyly dva nové. Jen v roce 1997 pracovalo ve světě více jaderných bloků: 445. Ačkoli je je počet bloků v elektrárnách pracujících na jádra téměř konstantní, dodávají stále více elektřiny.
"Technické inovace a optimalizace výroby dokážou zvýšit výkon bloků až o patnáct procent nad původní hodnoty," konstatuje zmíněný magazín. Odborníci předpokládají, že do konce desetiletí se stejnou cestou podaří zvýšit výkon stávajících elektráren až o 6000 megawatt. To by odpovídalo zhruba šesti elektrárnám.
Podíl výroby elektřiny z jádra se v celosvětovém měřítku drží u hranice šestnácti procent. Ale bude se nadále zvyšovat. Loni uvedly do provozu nové bloky Japonsko, Jižní Korea, Rusko a Ukrajina. Kanada připojila na síť jadernou elektrárnu, která byla delší dobu mimo provoz. Uzavřeno bylo loni pět bloků v Litvě a Velké Británii. Ve stavbě je podle Mezinárodní agentury pro jadernou energii 22 elektráren s jmenovitým výkonem 26 100 megawatt. Z toho devět bloků připadá na Indii. Další projekty jsou hlášeny z Argentiny, Íránu, Japonska, Rumunska, Ruska a z Tchaj-wanu. Jen Čína chce do roku 2020 postavit dvacet nových jaderných elektráren.
Finská vláda povolila už loni stavbu další jaderné elektrárny. Postaví ji německo-francouzské konsorcium Framatome ANP. Stejný typ elektrárny jako ve Finsku postaví i ve Francii. Ukrajina chce do roku 2030 postavit dalších třicet bloků. V Česku pracuje celkem šest bloků o výkonu 3760 MG, s výstavbou dalších se zatím nepočítá.

Méně skleníkových plynů
Ačkoli odpůrci jaderné energetiky tvrdí, že jádro problémy s emisemi takzvaných skleníkových plynů nevyřeší, je jisté, že jde o významný přínos ochraně klimatu. Kdyby se mělo vyrobit stejné množství elektřiny, které do sítě dodaly jaderné bloky v klasických kalorických elektrárnách, dostalo by se do atmosféry 2,8 miliardy tun kysličníku uhličitého. Tomuto plynu se přičítá největší váha při vytváření takzvaného skleníkového efektu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů