Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jívová - Téměř čtyřicet kubíků uskladněného dřeva odnesl neznámý zloděj v noci na úterý z lesního porostu v katastru obce Jívová. Českým lesům tak způsobil škodu přes sedmdesát tisíc korun.

EU - Rada ministrů zemědělství dosáhla politické dohody o podobě nařízení o podpoře rozvoje venkova prostřednictvím Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova na příští finanční období 2007-2013 s plánovaným rozpočten 88,7 miliard EUR (konečný rozpočet bude záviset na dohodě o finanční perspektivě). Nová podoba podpory má širší záběr, zahrnuje inovační a restrukturalizační potřeby zemědělství a lesnictví, ochranu životního prostředí. Zjednodušení podpory spočívá v tom, že všechny formy podpory spadají do jednoho rámce.

Evropská komise přijala Zelenou knihu o energetické náročnosti, která se zabývá možnými energetickými úsporami. V 2030 bude Evropská unie zřejmě ze 70 % závislá na dovozech energetických zdrojů. Vzhledem k rostoucím cenám ropy je nutné začít se zabývat otázkou možných energetických úspor. Zelená kniha uvádí řadu možností, jak dosáhnout 20 % úspory energií jednak změnou chování spotřebitelů a také zaváděním energeticky úsporných technologií. Zelená kniha počítá v vytvořením národních plánů na snižování spotřeby energií, změny v cenové a daňové politice ve vztahu k energiím atd. Na základě debaty kolem Zelené knihy, která by měla skončit na konci roku 2006 připraví Evropská komise Akční plán, který určí jaká opatření a v jakém časovém sledu bude třeba přijmout.

LISABON - Požáry zničily v letošním roce v Portugalsku už přes 14.800 hektarů lesních porostů, přičemž 5000 jen za první dva červnové týdny. Informovala o tom ve čtvrtek agentura EFE.
Podle zprávy ředitelství lesního hospodářství (DGF) vinou velkého sucha, které sužuje téměř celé portugalské území, bylo ke konci května registrováno 8262 požárů. Plameny nejhůře postihly oblasti přístavu Porto, Viseu, Coimbry a Fara.
Rozloha spálené oblasti je dvojnásobná ve srovnání s průměrnou rozlohou takto stiženou v posledních pěti letech. Obvykle požáry vypukají až začátkem července a trvají do konce září, avšak jejich "letošní sezona" začala už v polovině května, upozornilo DGF.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů