Sobota, 20. dubna 2024

Ekologičtější teplárna spolkne miliardu

Ekologičtější teplárna spolkne miliardu
V krajské metropoli se díky novému kotli na biomasu bude spalovat podstatně méně hnědého uhlí

Životní prostředí v krajské metropoli by se mělo za pár let opět o něco zlepšit. Plzeňská teplárenská, která vytápí velkou většinu krajské metropole, chce investovat miliardu korun do ekologického kotle na spalování biomasy.

A očekávaný dopad? "V Plzni se bude po rozjetí projektu spalovat až o pětinu hnědého uhlí méně než nyní. Předpokládáme úsporu i dvě stě tisíc tun ročně, to je řádově jeden vlak s uhlím denně. Pro město by to měl být významný ekologický přínos," řekl Právu generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela po pondělní zasedání valné hromady, která zmíněný krok schválila.

Nahradí zastaralé zařízení

Nové spalovací zařízení na výrobu tepla i elektřiny částečně nahradí tři již zastaralé kotle a bude v souladem s unijním závazkem České republiky, která má do roku 2010 vyrábět osm procent energie z obnovitelných zdrojů.
Teplárna - ta je téměř stoprocentně vlastněna městem - chce ještě letos dokončit projektovou dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení.

Premiéra bude za dva roky

"V prvním čtvrtletí příštího roku vypíšeme výběrové řízení na dodavatele a pak by se mělo začít kopat," poznamenal ředitel, podle něhož má mít nový kotel s výkonem třicet megawattů premiéru v lednu 2008.
"Podobně velké zařízení tohoto druhu v republice zatím neexistuje," upozornil.
Objem v Plzni spalované biomasy pak stoupne za současných třicet pět tisíc tun ročně až na šestinásobek. "Základ bude tvořit dřevní odpad, kterého se v osmdesátikilometrovém okruhu kolem Plzně vyprodukuje přes tři sta tisíc tun za rok a zatím většinou leží ladem," upřesnil Drápela. Ve hře je i třeba přísun mláta ze sousedního Plzeňského Prazdroje či zemědělské dodávky rychle rostoucích dřevin.

Dividenda půjde do městské kasy

Plzeňská teplárenská loni vykázala čistý zisk 257 miliónů korun. Městskou kasu podle pondělního rozhodnutí valné hromady obohatí více než dvacetimiliónová dividenda. "Počítáme s teplárnou jako s dlouhodobým zdrojem městských příjmů, které by se měly v dalších letech ještě zvyšovat," sdělil ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň).
Rozpočtový výhled na rok 2006 už počítá s částkou, která převyšuje celkem sto miliónů korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů