Pátek, 26. dubna 2024

Komentář k pozastavení příjmu žádostí na SFŽP

Pozastavení příjmu žádostí do národních programů Státního fondu životního prostředí ČR vyvolalo mnoho negativních reakcí, zejména ze strany fyzických osob.
Komentář k pozastavení příjmu žádostí na SFŽP

Rádi bychom tedy podrobněji vysvětlili, proč k tomuto kroku došlo...
Příkladem je novinový článek v deníku Právo s názvem "Stát podrazil lidi s ekologickým topením".
Fond vznikl na základě zákona 388/91 Sb. o Státním fondu životního prostředí, který definuje jeho příjmy. Z největší části se jedná o poplatky za znečišťování životního prostředí. Rozpočet Fondu není napojen na státní rozpočet a za své finanční závazky si Fond ručí sám. Vzhledem k tomu, že životní prostředí je značně podfinancované a zdroje Fondu v průběhu let klesají, rozpočet již nestačí na krytí stále se zvyšujícího počtu žádostí do národních i evropských programů.
Konkrétně program týkající se obnovitelných zdrojů energie (tepelná čerpadla, solární systémy, kotle na biomasu atd.), který je nastaven i pro fyzické osoby, Fond financuje místo státního rozpočtu. Usnesením Vlády ČR č. 1261/99 bylo Fondu přislíbeno, že v roce 2002 dostane na tento program finanční příspěvek ve výši 800 miliónů korun, ale pozdějším rozhodnutím ministerstva financí, tyto peníze nikdy neobdržel. Fond prostřednictvím svého správce MŽP o peníze na tento program žádá každý rok, bohužel bezúspěšně. Z rozpočtu Fondu bylo na projekty v rámci OZE v letech 2002-2004 vynaloženo 1,3 miliardy korun.
Rozhodnutí pozastavení příjmu žádostí ze dne na den mělo své opodstatnění v tom, že již v době před datem pozastavení byl takový převis žádostí, že další příjem by byl z hlediska jejich uspokojení nereálný a znamenal by pouhé administrativní zatížení, jak předkladatelů žádostí, tak pracovníků Fondu.
V současné době je prioritou SFŽP ČR spolufinancovat projekty zařazené do fondů Evropské unie (Fond soudržnosti - životní prostředí, Operační program Infrastruktura - životní prostředí), jelikož průměrně za každé vložené euro z národních zdrojů, dostane konečný příjemce na svůj projekt 7,5 eura ze zdrojů Evropské unie.
Fond chápe, že pro fyzické osoby tato zpráva je nepříjemná, nicméně tento program je nastaven jako případný finanční pomocník, nikoli jako automatické inkasování peněz. Žadatelé jsou o možnosti nevyřízení žádosti upozorněni v podmínkách dotačních programů, kde se výslovně uvádí, že "Podpora bude poskytována v závislosti na objemu finančních prostředků Fondu na daný rok". Na poskytovanou podporu ze SFŽP ČR tedy není právní nárok. Motivem lidí, kteří se rozhodli ve svém obydlí používat zdroj vytápění šetrnější k životnímu prostředí, neměl prvotně být finanční příspěvek, ale zvážení vhodnosti použití těchto zdrojů z hlediska lokality objektu (např. intenzita slunečního záření, tepelný potenciál okolního prostředí, dostupnost paliva atd.), ekonomické návratnosti investice a v neposlední řadě kladný dopad na životní prostředí. Obdržená dotace od Fondu by tedy měla být chápána jen jako určitý bonus za vynaložené úsilí ke snížení skleníkových plynů tam, kde je to účelné.
V současné době probíhá analýza všech dotačních titulů Fondu a po jejím vyhodnocení, předpokládáme v září, se rozhodne o znovuspuštění příjmu žádostí pro tento rok.

Lucie Králová
tisková mluvčí SFŽP ČR
ze 2. 6. 2005

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů