Čtvrtek, 25. dubna 2024

Francie získala projekt experimentálního reaktoru

Francie získala projekt experimentálního reaktoru
První experimentální termonukleární reaktor vybudují Francouzi. Paříž zvítězila po ročním soupeření o zakázku v hodnotě 10 miliard eur nad Japonskem. Dohodu o mezinárodním projektu, který podle stoupenců zaručí ekologicky šetrnou a nevyčerpatelnou energii, včera podepsali ministři partnerských zemí v Moskvě.
Projekt ITER (Mezinárodní termonukleární experimentální reaktor) sdružil Evropskou unii, Spojené státy, Japonsko, Rusko, Jižní Koreu a Čínu. Reaktor by měl vytvářet energii podobně jako Slunce: vodík, získávaný z mořské vody, se přemění na helium. Projekt přinese podle odhadů citovaných listem Financial Times 10 tisíc pracovních příležitostí.
Reaktor by měl začít pracovat v roce 2015, jeho životnost je plánována na dvacet let.
Japonsko nabízelo pro reaktor vesnici Rokkašó na severu země. Nakonec dostalo přednost jihofrancouzské Cadarache. Japonci by měli zase získat vedoucí postavení ve vedení výzkumu.
Představitelé EU, kteří podporovali francouzskou kandidaturu, byli spokojeni. "Dosáhli jsme dohody o umístění reaktoru, teď musíme dokončit projekt, aby stavba začala co nejdříve," řekl evropský komisař pro vědu a výzkum Janez Potocnik agentuře Reuters.
Projekt uvítal i prezident Jacques Chirac, který poděkoval Japonsku za vstřícnost. "Je to velký úspěch pro Francii, pro Evropu i pro všechny partnerské země," uvedl.
Chirac a japonský premiér Džuničiró Koizumi se již v březnu ujistili, že soutěžení nesmí poškodit vzájemné vztahy. Japonce ale minulý měsíc značně rozladilo, že Chirac zmínil výhody Cadarache ve své kampani k evropské ústavě. Nyní spor odplynul. Obě země hovoří o ukázkové vědecké spolupráci, Japonsko se bude významně podílet na strojním vybavení. Podnik je výší nákladů možné srovnávat s Mezinárodní vesmírnou stanicí. EU se podílí na nákladech z poloviny, každý ze zbylých pěti podílníků přispívá desetinou.
Ekologické skupiny nákladný projekt kritizují. Organizace Greenpeace hovořila o zbytečném plýtvání penězi. "Ve chvíli, kdy je všeobecně uznávána nezbytnost omezení skleníkových plynů do roku 2050, je vyhazování miliard eur výsměchem," uvádí Greenpeace ve svém prohlášení.
"Proč trvá Francie na projektu, který nepřinese užitek v krátkodobém výhledu?" divil se Fréderic Marillier, šéf francouzské pobočky Greenpeace. Zdůraznil, že stále existuje široký prostor pro využití jiných alternativních zdrojů energie. Francie, která je po USA největším světovým producentem energie vyrobené z jádra, je již tradičně cílem kritiky ekologických skupin.
Zastánci nového reaktoru ale zdůrazňují výhody. Pokud projekt uspěje, nabídne nevyčerpatelný a laciný zdroj energie.
"Zaručil by dostatek elektrické energie na tisíc či dva tisíce let. Je to tedy velmi důležitý, ale i značně náročný projekt," míní Ian Fells z britské Královské technické akademie. Šance na úspěch je podle něj zhruba padesátiprocentní.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů