Středa, 24. dubna 2024

"Energetický zákon" ceny benzínu brzy nesníží

"Energetický zákon" ceny benzínu brzy nesníží
Dlouho očekávaný zákon o energetice, jenž má ve Spojených státech sjednotit energetickou politiku tak, aby se v budoucnu již neopakovaly rozsáhlé výpadky a zajistila se větší nezávislost země na dovážené ropě, se nejspíš mine účinkem v tom, co sliboval přinést běžným spotřebitelům.
Slibem, kterým prezident George Bush podporoval přijetí nové normy, bylo snížení cen pohonných hmot. Argumentoval tím, že snížením závislosti na dovážené ropě (58 procent spotřeby), posílením domácí těžby a diverzifikací zdrojů se sníží cena benzínu u čerpacích stanic. K tomu však podle analytiků v dohledné době nedojde.
"Nemyslím si, že zákazník něco získá z prospěchu korporací, ke kterému všechny tyto schválené návrhy směřují," řekl listu Washington Post Jerry Taylor, šéf Odboru studií přírodních zdrojů z Cato institutu.
Bush i republikány ovládaný Kongres totiž navrhují firmám miliónové daňové úlevy, jež mají podnikatele přinutit k větší těžbě ropy a zemního plynu. Miliardové pobídky jsou určeny těm, kteří budou vyrábět ekologicky čistou energii z obnovitelných zdrojů či produkovat více paliva s podílem kukuřičného etanolu.
Vláda by také měla firmám ručit za půjčky na výstavbu nových jaderných a tepelných elektráren.
Přestože norma počítá i s uplatňováním daňových úlev na automobily s čistějším spalováním nafty, ekologické aktivisty to příliš neuspokojuje. Přijatý zákon totiž podle nich nijak nevyvíjí tlak na výrobce automobilů, aby například vyráběli vozy s nižší spotřebou. Do zákona se nedostala ani pasáž žádající zavedení limitů na emise škodlivých plynů.

Dva zákony
Potíž je také v tom, že Senát i sněmovna schválily své vlastní verze energetického zákona, které se od sebe v některých místech značně rozcházejí. Bush, který z přijetí zákona učinil již po nástupu do úřadu prioritu, jež posléze ustoupila do pozadí boji proti terorismu, však trvá na tom, že zákon má být jednotný a že kongresmani musí dojít kompromisu tak, aby tuto normu mohl podepsat ještě před srpnovými prázdninami.
Co tedy bude onen kompromis obsahovat? Nejtvrdší debata se bude týkat kontroverzního sněmovního návrhu zajistit výrobcům aditiv do benzínu, jež znečišťují spodní vody, ochranu před případnými soudními žalobami či náklady za pokuty a likvidaci znečištění. Podle mnohých demokratů, kteří energetický zákon již jednou kvůli aditivům v Senátu zablokovali, je právě tato vsuvka v zákonu úlitbou průmyslové lobby.

Těžba na Aljašce
Nejdůležitější ekologický boj století, jak Bushem podporovanou těžbu ropy na Aljašce nazval demokratický poslanec Edward Markey, se teprve očekává.
Senátoři totiž do svého v úterý schváleného zákona prezidentův požadavek na zrušení zákazu těžby v dosud chráněných arktických rezervacích nezahrnuli. List New York Times napsal, že k prosazení aditiv i těžby ropy v chráněných oblastech nakonec nejspíš dojde, a to tak, že se tyto pasáže vsadí do zákona o dálnicích, respektive rozpočtu, které si již demokraté nebudou moci dovolit blokovat.
Povolení těžby v aljašských parcích je z ekonomického hlediska sporné. Přestože zásoby ropy lze jen odhadovat, podle oficiálních údajů by tam mohlo být vytěženo nejvíce milión barelů ročně, což z celonárodního hlediska představuje jen čtyři procenta spotřeby.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů